szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Még azelőtt gyógyítaná meg a katonákat az amerikai védelmi minisztérium új harctéri projektje, hogy megbetegedhetnének. A cél: a harcmezőre dobott katonáknak állandóan egészségesnek kell maradniuk.

Az Egészség- és Betegségjósló (Predicting Health and Disease, PHD) program által fejlesztett rendszer még a betegség szimptómáinak  kiütközése előtt megmondaná a páciensről, hogy megbetegszik-e. Mindehhez az emberi egészségi állapot apró váltakozásai adják a kulcsot.

A DARPA, az amerikai védelmi minisztérium fejlesztési részlege által publikált ismertetőből csak annyi derül ki, hogy a grandiózus ötlet alapját innovatív adatelemzési, valamint hagyományos és rendhagyó orvosi diagnosztikai módszerek adják. Elsősorban a felső légúti kórokozókat keresnék, amelyek a katonák harcászati készségét csökkentő betegségeket okozzák, amilyen például az influenza, a parainfluenza vagy az adenovírus.

Az egészségi állapot észlelése és kiértékelése várhatóan csak pillanatok munkája lesz. A DARPA nyilatkozata szerint jelenleg azokon a technológiai találmányokon dolgoznak, amelyek képesek lennének egy mobil harctéri észlelőrendszert működtetni, ideális esetben 3 órán belül akár száznál is több katona elemzését elvégezve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Robotlegyet fejlesztettek kémkedéshez

Életnagyságú robotlegyet fejlesztettek a Harvard Egyetem tudósai. A hatvan milligrammos, három centiméteres szárnyfesztávolságú robot rovart valódi legyekről mintázták.

hvg.hu Tech

Agyba köthető látcsövet fejleszt az amerikai hadsereg

Az Egyesült Államok különleges alakulatainak eszközállománya egy furcsa, de rendkívül hatékony készülékkel gazdagodik a közeljövőben: az új típusú távcsővel az eddigi készülékeknél tízszer messzebb látnak a katonák, hála a frontális lebenyre kötött érzékelőknek, melyek a katona tudatalattija által felfedezett rejtett veszélyekre is figyelnek.

hvg.hu Tech

Lehűti a katonák vérét egy új DARPA-fejlesztés

A Glove fantázianevet viselő eszköz segítségével az ütközetben megfáradt harcosok néhány perc alatt visszanyerhetik frissességüket. A Pentagon legmodernebb kutatásait végző ügynökség legújabb fejlesztései arra irányulnak, hogy létrehozzák a tökéletes katonákat.

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra