szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Napjainkban 2,2 millió magyar állampolgár használ valamilyen elektronikus banki eszközt, bankkártyát, internetbankot vagy banki mobiltelefon-szolgáltatást. Ők hosszú távon potenciális alanyai lehetnek az adathalász-kísérleteknek – mondta Papp Péter, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság társelnöke egy pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen.

Közülük 1,3 milliónak van rendszeres internetbanki hozzáférése, ekkora ügyfélszámért pedig már érdemes a bűnözőcsoportoknak kockáztatni, hisz jelentős összegeket lehet „lenyúlni” egy-egy fontos személyes adat megszerzésével. A számítógépes adatlopások visszaszorítása közügy, ezért a bankoknak és az ügyfeleknek is a mostaninál hatékonyabban kell fellépniük az adathalász-kísérletekkel szemben. Ha ez nem történik meg, öt éven belül mindenki valamekkora összeget veszíthet bankszámlájáról. 
   
Az internetes bűnözés napjainkra óriási világméretű piacot mondhat magáénak, éves szinten az internetes bűnözők által okozott károk összege – egy amerikai közelmúltbeli becslés alapján – 105 milliárd dollárra tehető. Csupán tavaly Nagy-Britanniában forintra átszámítva 650 milliárd forint értékű kárt okoztak a pénzintézetek ügyfeleinek a jelszavakat megszerző adathalász bűnözői csoportok. A magyarországi bankok ügyfelei ellen tavaly elkövetett adathalászat okozta kár összegét csak becsülni lehet, egyes számítások szerint elérheti a 200 millió
forintot is.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Decemberig 167 ezer cég választja az online bankolást

Június végén az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitel-intézetek 950 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 14 százalékkal több mint 3 hónappal, és 58 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban - közölte a GKI Gazdaságkutató Rt.

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Elismerte az észt külügy, hogy egy diplomatájuk is ott volt az illegális brüsszeli partin

Elismerte az észt külügy, hogy egy diplomatájuk is ott volt az illegális brüsszeli partin

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot