szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van néhány alkalmazás, amelyek nem hiányozhatnak számítógépünkről. Különösen akkor, ha nem akarunk szoftverekre költeni. A Techline összeállítása.

Az ingyen szoftver sokszor van olyan jó,
mint amiért fizetni kell
© sxc.hu
VLC VideoLan
Bár számtalan remek videolejátszót vásárolhatunk, akadnak azért jól használható ingyenes fejlesztések is. Az egyik legjobb a VLC media player, amelynek a segítségével lejátszhatunk minden elterjedt videoformátumot (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, MP3, Ogg stb), sőt DVD-ket, VideoCD-ket és különböző online adásokat. A program felülete nem különösebben szép, de legalább könnyen átlátható.

Számos extra funkciót is kínál, ilyen például a feliratfájlok használatának lehetősége, a különböző szűrők használata és a képigazítási opciók (színárnyalat, kontraszt, fényerő stb.). Sőt, még tetszőlegesen szabályozható equalizert is találunk benne (előre definiált hangszínszabályokkal is). És ami talán a legfontosabb: magyarul is tud! Letöltés

AVG Free Antivirus
Bár mindenképpen érdemes teljes értékű, kereskedelmi vírusirtót használni (NOD32, Norton Antivirus 2008 stb.), ha mégsem akarunk befektetni biztonsági programba, az AVG Antivirus ingyenes változata tökéletes megoldást jelenthet, hogy távol tartsuk a kéretlen kártevőket. Arra is megfelel, hogy „másodlagos ellenőrként” ücsörögjön gépünkön, s ha valamiért nem hiszünk az elsődleges biztonsági szoftvernek, az AVG-vel ellenőrizhetjük a gyanús fájlokat. Két vírusirtót persze nincs értelme párhuzamosan futtatni (a rendszernek sem tesz jót), így ilyenkor érdemes kikapcsolni az AVG rezidens védelmét, és szükség esetén kézzel indítani az ellenőrzést.
Letöltés

7-zip
Hiába a nagy sávszélességű internetelérés, hiába a hatalmas tárkapacitású DVD-k, a tömörítő programok még mindig nem mentek ki a divatból. Ha e-mailben küldünk több fájlt, vagy az interneten osztanánk meg egyszerűen letölthető formátumban, még mindig jól jön, ha egyetlen fájlba pakolhatjuk őket, s persze az sem utolsó szempont, ha a méretük is csökken. Az persze a felhasználón múlik, hogy melyik formátumot választja a csomagoláshoz a sok közül. A 7-zip szinte minden népszerű tömörített formátumot (RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM stb.) kicsomagol, így ha telepítjük a gépünkre, nagy meglepetés már nem érhet minket. A RAR esetében ráadásul a több részre szedett archívokat is kezeli.

Csomagoláskor sem kisebb a választék, bár itt a nevéhez hűen már csak különböző ZIP formátumokba tud tömöríteni (7z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR) ami azonban bőven elegendő. Sőt, még titkosít is, ha kell és képes a sérült tömörített fájlok javítására is.

A ZIP fájlokat szinte minden rendszeren probléma nélkül megnyithatjuk, így ha ebben a formátumban küldjük el az állományainkat, mondjuk egy levél mellékleteként, szinte biztos, hogy a címzett is elboldogul majd vele.
Ettől függetlenül a ZIP fájlok kicsomagolása is kényelmesebb a 7-zippel, mint a Windows XP beépített kicsomagolójával. Hasonlóan a VLC-hez, a 7-zip esetében is magyar felületen dolgozhatunk!
Letöltés

iTunes 7.4.3.1
Az Apple zenelejátszója elsősorban azoknak jelent nélkülözhetetlen segítséget, akik valamelyik iPod mellett voksoltak a hordozható zenelejátszó vásárlásakor. Az viszont tévhit, hogy iPod hiányában az iTunes nem ér semmit. Ez az egyik legjobb zenelejátszó szoftver: könnyen használható és látványos. Ráadásul nemcsak zenéink (MP3, MP4, Aiff stb.) lejátszására, hanem videók, videocastok megtekintésére, podcastok, online rádióadások hallgatására is kiváló.

A lejátszási listák összeállítása és használata is nagyon kényelmesen, egyszerűen megoldható meg vele, a Cover Flow nézetben pedig látványos felületen tallózhatunk lemezeink, dalaink között. Természetesen itt is vannak vizuális effektek a dalok hallgatása közben, és még egy equalizerrel is találkozhatunk. A program kínálatát különböző lejátszási lehetőségek (folyamatos, egy dal ismétlése stb.) színesítik, a smart playlistek alkalmazásával különféle kritériumok alapján automatikusan frissülő, lejátszási listákat hozhatunk létre.

A beépített iTunes Store jelenleg leginkább csak a frissen megjelenő dalok, videók, filmek megismerésére használható itthon, bár egy kis kerülőúttal - amerikai cím megadásával a regisztrációnál és iTunes feltöltőkártyák vásárlásával az eBayen - és persze online vásárlásra is használható bankkártyával, mi is vásárolhatunk a zeneboltban kedvünkre. Ráadásul ilyenkor hetente ingyen tölthetünk le néhány videót, dalt, vagy éppen borítót meglévő zenei állományainkhoz.
Letöltés

OpenOffice.org 2.3
Irodai csomagra márpedig szükség van!  És kétségtelen, hogy a Microsoft Office nem véletlenül van a topon. Remek, sőt már kicsit túlságosan is funkciógazdag csomag.

No de mi van akkor, ha ingyen szeretnénk, a Microsoft irodai alkalmazásaival kompatibilis csomagot?  Nos, van ilyen: az OpenOffice.org. Jelenleg ez a legjobb választás, ha befektetés nélkül akarunk hozzájutni egy összetett, jól használható „pakkhoz”.

Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs szoftver, vektorgrafikai alkalmazás, adatbázis-kezelő vár minket. Ha valaha is használtuk a Wordöt, az Excelt, a PowerPointot, az átállás nagyon könnyen megy. A fájlformátumok terén is jól teljesítenek az ingyenes programok, s az új verzióknál már a sebességre sem lehet panaszunk, maximum az alkalmazások első indulása lassú kicsit a Java alapok miatt.

Egyedül a makrókkal lehetnek gondjaink, bár bizonyos fokig még ezt is megoldja az OpenOffice.org.
Általános használatra viszont nem találunk ennél jobb ingyenes irodai csomagot, különösen ha még azt is figyelembe vesszük, hogy magyar menükkel és magyar helyesírás-ellenőrzővel is használhatjuk.
Letöltés

A cikk folytatásáért kattintson az alábbi linkre!
Tovább>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A legjobb ingyenesen letölthető szoftverek II.

A sokoldalú, jól alkalmazható programok jellemzően rengeteg pénzbe kerülnek, azt azonban kevesen tudják, hogy számtalan, sok esetben a fizetős változatnál jobb képességű szoftvert találhatunk az interneten, ráadásul teljesen ingyen. Sorozatunk második részében újabb tizenkét kategória legjobbjaiból szemezgettünk.

hvg.hu Tech

Töltsön le filmeket ingyen és legálisan!

Az internetes filmletöltés a mai sávszélességekkel már nem okoz gondot. Egy egész estés mozifilmhez is hozzájuthatunk néhány perc alatt. A kérdés csupán az, jogosan jutunk-e így a filmekhez.

hvg.hu Tech

A legjobb ingyenesen letölthető szoftverek III.

A sokoldalú, jól alkalmazható programok jellemzően rengeteg pénzbe kerülnek, azt azonban kevesen tudják, hogy számtalan, sok esetben a fizetős változatnál jobb képességű szoftvert találhatunk az interneten, ráadásul teljesen ingyen. Sorozatunk befejező részében további kiváló programokat ajánlunk olvasóink figyelmébe.

hvg.hu Tech

Töltsön le szoftvert és játékot ingyen, legálisan!

A számítógép meglehetősen éhes jószág. Folyamatosan új és új programot kell tölteni bele, hogy ne unjuk meg a használatát. A szoftvereknek azonban (olyor borsos) áruk van, kivéve egyetlen napot.

hvg.hu Tech

A legjobb ingyenesen letölthető szoftverek I.

A sokoldalú, jól alkalmazható programok jellemzően rengeteg pénzbe kerülnek, azt azonban kevesen tudják, hogy számtalan, sok esetben a fizetős változatnál jobb képességű szoftvert találhatunk az interneten, ráadásul teljesen ingyen. Háromrészes sorozatunk első részében tizenkét kategória legjobbjait ajánljuk.

Pucér putyint ültettek arany wc-re a prágai orosz nagykövetség előtt

Pucér putyint ültettek arany wc-re a prágai orosz nagykövetség előtt

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit

Eltávolítják a lengyel ombudsmant

Eltávolítják a lengyel ombudsmant