szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újból igazolódott a közvetlen összefüggés az anya dohányzása és a bölcsőhalál között – olvasható a BBC News honlapján.

A csecsemőjüket bölcsőhalál következtében elvesztett anyák csaknem 90 százaléka dohányzott a terhesség ideje alatt – többek közt ezt mutatták ki a Bristoli Egyetem kutatói.
 
Számos kutatás fényt derített már a dohányzás és a csecsemőkori hirtelen halál közti közvetlen összefüggésre; az újabb vizsgálat a szülés előtti és utáni dohányzás hatásának még pontosabb felmérésére irányult.
 
Az Early Human Development szakfolyóirat számára írt tanulmányukban a szakemberek rámutattak arra is, hogy az újszülött számára minden dohányfüstben eltöltött órával egyre növekszik a bölcsőhalál veszedelme.
 
Az utóbbi időben sikerült csökkenteni a bölcsőhalál előfordulásait azzal, hogy 30-ról 20 százalékra csökkent a dohányzók aránya is a terhes nők körében. Javatja az esélyeket az is, ha a kisdedet a hátára fektetik, nem hasra vagy más testhelyzetbe. A hirtelen csecsemőhalálok számának csökkenése mellett így 57-ről 86 százalékra emelkedett azoknak az elhalálozásoknak az aránya, amelyek a várandós mama cigarettázásának tulajdoníthatók.
 
Ha egyetlen nő sem dohányozna a terhessége alatt, a bölcsőhalálesetek hatvan százaléka megelőzhető lenne – hívták fel a figyelmet a brit szakemberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Mi okozza a bölcsőhalált?

Amikor az orvosok még boncolás után sem tudják a halál pontos okát megállapítani, valamint a családi kórelőzmények, és a korábbi vizsgálatok eredményeiből sem lehet következtetni a halált kiváltó okra, a titokzatos bölcsőhalál kerül a képbe.

MTI Tech

A cumizás véd a bölcsőhaláltól

Ötéves kutatás után az amerikai gyermekorvosi akadémia novemberben közzétette ajánlásait a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) elkerülésének módozatairól.

Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsdét

Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsdét

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank