szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hold körüli pályára tervezett első kínai szondát október végén bocsátják fel az ázsiai országban, 15 éven belül pedig embert szeretnének a Föld kísérőjére juttatni.

A Hold körüli pályára tervezett Csang-o ji-hao, azaz Holdistennő 1 elnevezésű űrszondát a tervek szerint október 24-én lövik fel; feladata többek között az égitest felszínének feltérképezése háromdimenziós felvételekkel és a Hold porának elemzése.
 
A következő lépésben egy ember nélküli holdjármű Holdra szállását tervezik; ez az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan és az összegyűjtött mintákat hozná vissza a Földre. Kína végső célja, hogy 15 éven belül embert juttasson a Holdra. 
 
„Több száz biztonsági intézkedést hoztunk annak érdekében, hogy a kilövés sikeres lehessen” – mondta Csang Csing-vej miniszter, a Tudományos, Technológiai és Hadiipari Bizottság elnöke.
 
A szondát már a Szecsuán tartományban lévő hszicsangi műholdkilövő állomásra szállították, a jövő hét szerdára tervezett indítást az időjárási és a csillagászati feltételek figyelembevételével határozták meg – tette hozzá Csang.
 
Kína a világon harmadikként, elsőként 2003-ban juttatott embert az űrbe, 2005-ben újabb két tajkonautájuk öt napot töltött odafenn.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Útnak indult a Phoenix Mars-szonda

Útnak indította szombaton az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Phoenix Mars-szondát, amely a vörös bolygó jegében mikroorganizmusokat, vagy azok nyomát fogja kutatni.

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

50 éves korában meghalt DMX, világhírű rapper

50 éves korában meghalt DMX, világhírű rapper

Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi

Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi