szerző:
hvg.hu

Az asztali PC-k ideje lassan lejár, amit jól jellemez, hogy 2007-ben már több hordozható számítógép talált gazdára, mint desktop PC. A hatalmas kínálatból azonban nem is olyan egyszerű kiválasztani, hogy kinek melyik gép az optimális. A Techline útmutatója a vásárláshoz.

Hát én immár mit válasszak?
© Dell
Ha összehasonlítjuk az asztali és a hordozható számítógépek teljesítményét, nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy átlagos körülmények között nincsen jelentős különbség, ezért egy laptop logikus alternatíva lehet akár új PC vásárlása, akár gépfejlesztés esetén. A notebooknak számos előnye van: jóval kisebb helyet foglal el, kevesebbet fogyaszt, és persze nem utolsósorban mobil, így a munkahelyre vagy akár még nyaralni is magunkkal vihetjük - írja a Techline.

A nagyáruházak ajánlatait böngészve ma már azt sem mondhatjuk, hogy egy hordozható gép túlságosan drága – akár 130 000 - 150 000 foirntért is hozzájuthatunk egy olyan számítógéphez, ami bizonyos helyzetekben remekül használható. Az alábbiakban megmutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni noteszgép vásárlásakor.

Általános tudnivalók
Mindenekelőtt nem árt néhány dolgot érdemes tisztázni! A csúcsteljesítmény és a rugalmas fejleszthetőség továbbra is az asztali gépek kiváltsága. Ha elsősorban játszani és/vagy videoszerkeszteni szeretnénk, esetleg a nappaliba, multimédiás célokra szánjuk a gépet, akkor a noteszgép nem igazán jó választás. A hordozhatók legnagyobb hátránya ugyanis az, hogy a korlátozott méretek és a kevés USB csatlakozó miatt a bővítési lehetőségek is korlátozottak. Gépházon belül alig van mód fejlesztésre, jól át kell tehát gondolni, hogy mire költjük a pénzünket. Érdemesebb most néhány (tíz)ezer forinttal többet költeni a gépre, minthogy később kiderüljön, nem elég a 3D-s teljesítmény, kevés a memória, vagy nem tudjuk kényelmesen használni a billentyűzetet.

Ha később mégis bővíteni szeretnénk a laptopot, akkor a ritka és drága ExpressCard, valamint a PCMICA mellett csak külső, USB-s eszközöket választhatunk. Mivel a hordozható számítógépeken általában 3, maximum 4 ilyesfajta csatlakozó van, a lehetőségeknek ez is határt szabhat. Persze egy csatlakozóból is csinálhatunk többet, ám az USB HUB beszerzése máris egy plusz költséget jelent.

Amennyiben a számítógépet otthonra első gépnek szeretnénk, de emellett gyakran magunkkal is visszük majd, érdemes olyan típust választani, amelyikhez kapható dokkoló egység. Ez ugyanis jó szolgálatot tehet, hiszen egyetlen mozdulattal van lehetőségünk minden otthoni hardverhez csatlakozni, vagy éppen róluk leválni. A dokkoló állomáshoz egyébként nemcsak egeret és billentyűzetet, hanem optikai meghajtót és monitort is csatlakoztathatunk, a laptop akkumulátora pedig fel is tölthető a munka alatt.

A kijelző méretére vonatkozóan nincsen általános szabály. Mivel a laptopok kijelzői a legtöbbször TN+film panelesek, a színek élénkítéséhez és a kontrasztarány növeléséhez a gyártók előszeretettel használják a CrystalBrite (hívjuk bárhogyan is) bevonatot. Ez azonban tükröződik, így üzleti célokra ne válasszunk ilyesfajta kijelzőt – elég csak elképzelni, ahogyan a repülőtéren ülve az egész várót látjuk magunk mögött.

A notebook mérete meghatározza a billentyűzet méretét is. Érdekes, hogy ennek ellenére a legszélesebb és legkeskenyebb laptopbillentyűk között csekély a különbség. A gombok elhelyezkedése viszont már annál változatosabb, ezért vásárlás előtt próbáljuk ki, kényelmes-e az Enter vagy más funkciógombok leütése stb.
Manapság már alap a WiFi adapter beépítése, de azért a biztonság kedvéért ellenőrizzük ennek meglétét is. A Bluetooth véleményünk szerint nem annyira fontos.

A külső megjelenítők csatlakoztatásához jó, ha a D-Sub mellett van DVI vagy HDMI kimenet, az egyéb analóg csatlakozók hiánya viszont manapság már nem tekintehető hátránynak. A közép- és felsőkategóriában az ujjlenyomat-olvasó és a TPM modul is egyre népszerűbb – ezzel adataink biztonságát garantálhatjuk abban az esetben, ha esetleg ellopnák a noteszgépet.

A cikk folytatását az alábbi linken olvashatja.
Tovább>>

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Fáznak a notebookok, befagynak az adatok

A 16 éve adatmentéssel foglalkozó Kürt Rt. statisztikái szerint a tél beálltával a hordozható számítógépek közül észrevehetően több hibásodik meg. Mondhatni beléjük fagynak az adatok.

Hét nap

VISSZAHÍVOTT LAPTOPOK

Az amerikai Apple Computer számítógépgyártó csütörtökön bejelentette, hogy 1,8 millió hordozható számítógép...

hvg.hu Tech

Nem füstöl, csak repeszt az új Dell notebook

Kifejezetten masszív kis erőművet kapott szerkesztőségünk kipróbálásra a Dell irodai munkára fejlesztett noteszgépében, mely terhelésre termett, legnagyobb hátránya pedig , hogy egy erőműhöz hű a súlya is legalábbis méreteihez viszonyítva.

hvg.hu Tech

Új Lenovo notebook: multimédia csúcsra járatva

A Lenovo bemutatta új ThinkPad Z61-es és R60-as notebookjait, amelyek az Intel Core Duo processzorának erejét az újonnan kifejlesztett multimédiás szolgáltatásokkal és vezetéknélküli kapcsolódást lehetővé tevő kiegészítőkkel kombinálják.

hvg.hu Tech

Az Intel is beszáll a 100 dolláros laptop projektbe

A világ legnagyobb chipgyártója előzetes elképzeléseivel radikálisan szembefordulva beszáll a 100 dolláros laptop projektként elhíresült kezdeményezésbe a One Laptop Per Child alapítványt alkotó további 10 cég mellé.

MTI Tech

Százdolláros laptopok 400 dollárért

Adj Egyet és Kapj Egyet programmal próbálják fellendíteni a Minden Gyermeknek Laptopot (OLPC) kezdeményezést: a vásárlók 400 dollárért vásárolhatják meg a jelenleg 188 dollárba kerülő "százdolláros" laptopot, azaz a különbözet révén egy másikat is vesznek egy harmadik világbeli gyermek számára.

Schobert nem osztja meg a politikusokat, mindenki támadja

Schobert nem osztja meg a politikusokat, mindenki támadja

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Visszavonul Juhász Roland

Visszavonul Juhász Roland

Így még sohasem látta Az ember tragédiáját

Így még sohasem látta Az ember tragédiáját

Több mint 1800 embert öltek meg a rendőrök tavaly Rio de Janeiróban

Több mint 1800 embert öltek meg a rendőrök tavaly Rio de Janeiróban

Bartis Attila lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután az előző jelölt politikai okokból nem kért belőle

Bartis Attila lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután az előző jelölt politikai okokból nem kért belőle