szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Több uniós tagország közös fejlesztése az a technológia, amelynek révén újra lehetne mobiltelefonon beszélni repülőgépek fedélzetén. Ha a szabályozók is rábólintanak, akár 3000 méter magasan is fel lehet majd bárkit hívni, igaz, magasabb tarifaárak mellett – értesült a BBC.

A kifejlesztett rendszer repülőgépen található része egy alacsony energiafogyasztású bázisállomás. Ez egy akkora cellával egyenértékű, amely éppen hogy lefedi a fedélzetet és a hatóterében lévő mobilokat. Az állomás a hívásokat egy műholdra irányítja át, amely a földi mobilhálózatokkal van kapcsolatban. A fedélzeten lévő rendszer biztosítja, hogy az utasok mobiljai nem a földi bázisállomásokhoz csatlakoznak, így nem zavarják meg az érzékeny fedélzeti műszereket.

A Virgin Atlantic sajtószóvivője szerint a légitársaság figyelemmel kíséri a fejlesztéssel kapcsolatos híreket és azonnal bevezetik a technológiát, mihelyst utasaik igényelni fogják, hogy mobiljukat a fedélzeten is használhassák.

A repülőről kezdeményezett telefonhívás ára magasabb lesz a földinél, a tarifaárakat azonban a szabályozók figyelemmel kívánják kísérni: a brit Ofcom nyilatkozata szerint azonnali nyomozást indítanak bármilyen versenysértő magatartás megjelenése esetén. A tervek jelenleg csak a 2G telefonokat érintik, de ha a szolgáltatás sikeresnek bizonyul, a 3G telefonokra is kiterjeszthető. A szabályozók szerint a fejlesztés olyan állapotban van, hogy 2008-ban akár már a mindennapokban is alkalmazható lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Küldjön ingyen SMS-t a mobiljáról!

Sokat hallunk ingyenes SMS-küldő szolgáltatásokról. Az ingyenességnek azonban sokszor ára van. Megmutatjuk a tökéletes megoldást, a valóban ingyen SMS-küldést.

MTI Világ

Mobilhívás a romok alól

Az azerbajdzsáni Bakuban kedden összeomlott félig kész ház romjai alól szerdán reggelig hét ember holttestét emelték ki – közölte a rendkívüli helyzetek helyi minisztériuma.

MTI Gazdaság

Jöhet a Tesco vagy UPC mobiltelefon

Nyolc-kilenc milliárd forintra becsüli legfrissebb tanulmányában a Roland Berger Stratégiai Tanácsadó cég azt a potenciált, amely a magyar mobiltelefon-piacban rejlik az úgynevezett "fapados" mobilszolgáltatók számára.