szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az talán nem meglepő, hogy egy e-mail olyan adatokat is tartalmaz, amelyek alapján pontosan lehet...

Az talán nem meglepő, hogy egy e-mail olyan adatokat is tartalmaz, amelyek alapján pontosan lehet követni a levél útját, a feladótól a címzettig. Az üzenet teljes fejlécét minden levelezőprogramban meg lehet jeleníteni, vagy a levél tulajdonságainak lekérésével, vagy az úgynevezett hosszú fejléc kiiratásával.

A levél részletes adatai között kell körülnézni

Ha a leggyakrabban használt Microsoft Outlookban vagy Outlook Expressben megnyitjuk a levelet, akkor válasszuk a Fájl/Tulajdonságok utasítást, vagy nyomjuk meg az Alt+Enter-t. Az ilyenkor megjelenő ablakban a Részletek fülre kattintva láthatjuk a levél fejlécében található adatokat, az összes internetes állomást, amit útba ejtett az e-mail. 

Az IP cím alapján gyorsan kiderül a kiinduló ország

Mindez tökéletesen működik, ha az üzenetet egy levelezőprogramból, a küldő internetszolgáltatójának a levelezőszerverén keresztül küldték el. De mi a helyzet az egyre népszerűbb webes levelezőrendszerekkel?

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

Sokan többek között azért használják ezeket a rendszereket, mert úgy gondolják, egy webböngészőből elküldött levélről nem lehet sok mindent megtudni. Ez azonban nem egészen igaz. A levelek fejrészében gyakran található egy X-Originating-IP mező, ez mutatja, hogy mi volt az az eredeti IP cím, ahonnan a levél indult. Ez még akkor is igaz, ha például a kiinduló pont egy internetkávézóban található számítógép böngészője volt. Ha nem is magát a kávézót, de az ott használt hálózat üzemeltetőjét így könnyen megtalálhatjuk.

Megtudhatjuk a helyi internetszolgáltató címét is

Lássuk, mit is kell tennünk, ha például egy Freemail címről kapunk levelet barátunktól, és meg szeretnénk tudni, a világ melyik pontjáról üzent nekünk.

1. Első lépésként keressük meg az X-Originating-IP mezőt, és másoljuk ki az itt található IP címet.
2. Keressük fel a GeoBytes IP Locator oldal.
3. Az oldalra való belépéskor leolvashatjuk gépünk aktuális IP címét és földrajzi helyét.
4. Írjuk be ide a levélből kimásolt IP címet, és nyomjuk meg a Submit gombot.
5. Megjelenik, hogy melyik országhoz tartozik ez az IP cím. Ezen belül a város meghatározása elég bizonytalan, ezért ezt további „nyomozással” pontosíthatjuk.
6. Az adatok alatt találunk egy RIPE nevű hivatkozás. Erre kattintva már a szolgáltató közelebbi és pontosabb címét is láthatjuk.
7. Ezután már csak be kell írni a Google Maps-be a címet, hogy lássuk merre is jár barátunk.

Gyanús lehet, ha valaki beteget jelent, és egy tengerparti interenetkávézóból adja fel a levelét

Az X-Originating-IP mező nem minden esetben található meg a levél fejrészében, ez függ a levelezőszolgáltatástól és attól, milyenek az internetkávézóban vagy szállodában található számítógép és webböngésző biztonsági beállításai. Próbáink során Freemail és  Yahoo levélcímekről érkező üzenetekről tudtuk kideríteni, honnan adták fel azokat. Kíváncsian várjuk olvasóink tapasztalatait más webes levelezőrendszerekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal