szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy nappal meghosszabbította az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Discovery űrrepülőgép útját, hogy az asztronauták megvizsgálhassák a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik akadozva működő, az energiaellátás szempontjából kulcsfontosságú alkatrészét.

A Discovery űrsikló legutóbbi landolásakor
© AP
A floridai földi repülésirányító központ helyi idő szerint hétfőn jelentette be, hogy a Discovery az eredetileg tervezett vasárnapi időpont helyett csak jövő hétfőn kapcsolódik le az űrállomásról és indul vissza a Földre. Az asztronautáknak űrséta keretében az ISS egyik daruját kell megvizsgálniuk, amelynek az a feladata, hogy a Nap felé fordítsa az űrállomás napelemszárnyait. A NASA két hónapja tud arról, hogy gondok lehetnek az említett alkatrésszel.
 
A NASA illetékesei beszámoltak arról is, hogy az űrkutatás elmúlt öt évtizede alatt most először fordult elő, hogy egyszerre két űrhajós személyzetnek is női parancsnoka van: a Discovery űrhajósait Pamela Melroy, az ISS állandó személyzetét Peggy Whitson vezeti. Ezt előre nem  tervezték a repülésirányítók, hanem egyszerűen így alakultak a dolgok. Az elmúlt fél évszázadban 46 nő járt az űrben a világ különböző országaiból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Megrepedt a Discovery űrsikló futóműve

A futóműben keletkezett repedés miatt veszélybe kerülhet a Discovery amerikai űrsikló október 23-ra tervezett indítása - közölte hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

MTI Doku export

Másodszor is szerelnek a Discovery asztronautái

A Discovery két asztronautája elvégezte vasárnap a második külső szerelési munkát is a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), abból az ötből, amelyet az amerikai űrrepülőgép tíznapos útjára elterveztek.

MTI Tech

Gondok lehetnek a Discovery landolásával

Továbbra sem tudni, hogy az elkövetkező két nap folyamán pontosan mikor és hol landol a Discovery űrsikló, és könnyen megtörténhet, hogy egy olyan rakétakísérleti terepen kell leszállnia, amely eddig egyetlen egyszer, negyed évszázaddal ezelőtt fogadott űrsiklót, és akkor is bajosan.

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert