szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

A tervek szerint 2010-től várhatóan csak napenergia hasznosításával állítanának elő elektromos áramot az ausztrál Cloncurry-ben. A város rekordtartó, ott mérték a földrész legmelegebb, 53 Celsius fokos napi hőmérsékletét.

Az észak-ausztrál Cloncurry naphőerőművel állítana elő áramot a felhős napokon, illetve éjszakánként. A napelemektől eltérően a különleges erőmű nem közvetlenül állít elő elektromosságot, hanem 8000 tükör gyűjti össze benne a nap hőjét, amelyet aztán óriási grafitblokkokba sugároznak. A grafitba ezután vizet pumpálnak, az így születő gőz pedig turbinák segítségével elektromos áramot generál - akár  egész éjszaka is.

A queenslandi szervek hivatalos sajtónyilatkozata szerint a 10 megawattos állomás felállítása 6,5 millió amerikai dollárba kerül, ezzel pedig Cloncurry közel kerülhetne ahhoz, hogy egyike lehessen azoknak a városoknak, amelyek csak napenergiával tudnának működni.

"Cloncurry városa régóta tartja az Ausztráliában mért legmelegebb hőmérséklet rekordját - 1889-ben árnyékban mértek 53 Celsius fokot", nyilatkozta az Australian Associated Press hírügynökségnek Anna Bligh, Queensland kormányzója. Állítása szerint az állomás évente körülbelül 30 millió kilowattórányi energiát generál, ez az egész várost képes elegendő energiával ellátni. A tervek szerint a naphőerőmű beindítása 2010 elejére várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Éjszaka is levegőben a napelemes repülő

Megdőlt a leghosszabb, pilóta nélküli repülőút rekordja. A napelemes Zephyr azonban mégsem kerül be a rekordok könyvébe, mivel készítője, a brit védelmi minisztériummal szerződésben álló QinetiQ titokban hajtotta végre az 54 órás kísérletet.

MTI Gazdaság

Amerikai napelemgyártó üzem épül Környén

Amerikai napelemgyártó üzem épül a Komárom-Esztergom megyei Környén 26 milliárd forintos beruházással - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön Washingtonban.

hvg.hu Tech

Napelemes-vitorlás komp a zöld víziközlekedésért

A Solar Sailor névre keresztelt komp a Sydney öbölben közlekedik, s a világhírű operaház után alighanem az egyik legérdekesebb látnivaló az ausztrál nagyvárosban. A hajó napelemet és szélenergiát is használ a mozgáshoz, s ezzel feleannyi káros anyagot bocsát ki, mint hagyományos társai.