szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy bolygónk mellett kritikus közelségben elhaladó égitestről múlt héten derült csupán ki, hogy valójában egy ártalmatlan űrszondáról van szó.

Koncepciórajz a Rosetta űrszonda és
az üstökös találkozásáról
© AP
A BBC weboldalának nyilatkozó Alan Fitzsimmons professzor, a Queen’s University asztrofizikai kutatóintézetének munkatársa megnyugatott mindenkit, hogy nem fenyeget veszély.

„Az „aszteroidát” azonosítottuk, valójában az európai építésű Rosetta űrszondáról van szó” – magyarázta Fitzsimmons. A Rosetta jelenleg a Jupiter irányába tart, hogy ott találkozzon a Csurjumov-Gerasimenko üstökössel.

Az európai építésű szonda idén már elhaladt egyszer bolygónk mellett, s 250 kilométeres magasságban megkerülte a Marsot. Erre azért volt szükség, hogy a vörös bolygó gravitációs hatását kihasználva gazdaságosabban juthasson el a Jupiter közelébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Közelít a Marshoz a NASA űrszondája

A Mars Reconnaissance Orbiter március 10-én éri el a vörös bolygó gravitációs mezejét. Az űrszonda minden eddiginél részletesebb képet ad majd Földünk legközelebbi szomszédjáról.

MTI Tech

Űrszondák csúcstalálkozója a Vénusznál

Egy amerikai és egy európai űrszonda randevúzik a kozmoszban, - teljesen véletlenül. A Die Welt című német napilap online változata tudósít arról, hogy az európai "Venus Express" már évek óta kering a szomszédos bolygó mellett, vizsgálva annak atmoszféráját. Az amerikai "Messenger" úton van a Merkúr felé, hogy annak az időjárását kutassa, és eközben halad el a Vénusz mellett.

MTI Tech

Víz nyomát mutatta ki a Tempel 1-en a Deep Impact űrszonda

Fagyott víz nyomát mutatta ki a Tempel 1 üstökösön a Deep Impact amerikai űrszonda, amely július 4-én csapódott be az égitestbe - közölték az űreszközt irányító szakemberek a Science című tudományos magazin csütörtöki internetes hírportálján.

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket