szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy amerikai kongresszusi testület csütörtökön figyelmeztetett, hogy a kínai hírszerzés agresszívan kémkedik amerikai műszaki titkok és számítógépes hálózatok után, ezért fokozni kell ezek védelmét.

A kínai katonai kémtevékenység romboló háborús technikákat alkalmaz, beleértve az internetes támadásokat is. Ha nagyszabású, stratégiai szinten hajtják végre, katasztrofális hatással lehet a célország kulcsfontosságú infrastruktúrájára - hangzik az amerikai-kínai gazdasági és biztonsági bizottság csütörtökön ismertetett jelentése.

A kínai kémkedés az Egyesült Államokban olyan kiterjedt, hogy ma már ez jelenti a legnagyobb veszélyforrást az amerikai technológiára nézve - írták a bizottság szakértői.

A testület arra kérte a törvényhozást, hogy vizsgálja meg a kulcsfontosságú számítógépes hálózatokra és a kényes információkra ügyelő katonai, hírszerzési és belbiztonsági programokat, különösképpen azokat, amelyeknek feladata az internetes támadások elleni védelem.

A civil és a katonai műszaki kutatásban és fejlesztésben elért lenyűgöző eredményeit Kína "agresszív és nagyszabású ipari kémkedési kampánnyal" egészíti ki, ami megköveteli, hogy a kongresszus megfontolja az exportellenőrzés és a kémelhárítás fokozását - véli a bizottság.

Ugyancsak érdemes lenne ellenőrizni azt is, hogy a kínai katonai technológia fejlődése mennyiben tudható be a Kínában kutatásokat végző amerikai vállalatoktól származó információknak - ajánlották a szakértők.

Az amerikai hírszerzés főnöke, Michael McConnell szeptemberben annak a véleményének adott hangot, hogy a kínai és az orosz kémkedés az Egyesült Államok ellen mára elérte a hidegháború időszakának szintjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat

MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat