szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német rendőrség képtelen volt feltörni a világ legnépszerűbb internetes telefonos és üzenetküldő programja, a Skype a titkosítását, pedig nem ártott volna, mivel bűnözők és terroristák forgalmát kívánták ellenőrizni.

A Skype olyan szolgáltatás, amelynek segítségével a felhasználók számítógépükön tudnak telefonálni - ingyen - másik Skype-felhasználónak, illetve internetes hívásokat kezdeményezhetnek és fogadhatnak a hagyományos - vonalas és mobil - telefonhálózaton.
 
A nyomozóhatóságok és hírszerzők régi, bevált eszköze a telefonlehallgatás, de a módszert a modern telekommunikációs rendszerekre alkalmazni néha akadályokba ütközik. Például azért, mert a szolgáltató székhelye egy másik országban található.
 
"A Skype dekódolása rendkívüli nehézségek elé állított minket" - vallotta be Jörg Ziercke, a Német Szövetségi Rendőrség elnöke. "Egyszerűen nem tudtuk megfejteni. Ezért tartjuk fontosnak az információkat még titkosításuk előtt vagy a desifrírozás után megszerezni" - tette hozzá.
 
Általánosságban elmondható, hogy a Skype-on és más VoIP (Voice over Internet Protocol - internetalapú beszédátvitel) programokon átáramló adatokat nehéz "elcsípni", mivel a hangot számos apró "csomagocskára" bontva "szórják bele" a virtuális térbe, ahol a küldemények néhány "körforgalmon" is átkelnek. A telefonhívások ezzel szemben lineáris hullámok a két készülék között.
 
A német rendőrök nem kérték el a Skype üzemeltetőjétől a titkosító kulcsot, vagy a program ismert biztonsági réseinek listáját. "Nem állunk vitában a Skype-pal, az semmin se segítene. Semmiképpen nem akarjuk egyetlen szolgáltató versenyképességét sem korlátozni" - mondta Ziercke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Féregvírus terjed a Skype-on keresztül?

Számítógépes biztonsági elemzők szerint elképzelhető, hogy egy új internetes féreg terjed a népszerű Skype internetes telefonszoftveren keresztül.

MTI Tech

Pedofilok vadászterületévé vált a Skype

Mágnesként vonzza a pedofilokat és egyéb "szexuális ragadozókat" a Skype nevű internetes kapcsolati hálózat, amelyen sok más világhálós csevegő fórumtól eltérően moderátori ellenőrzés nélkül lehet közvetlen egyéni kommunikációt folytatni - írta saját vizsgálatának eredményeit ismertetve a The Sunday Times.

MTI Tech

Átjárás a Skype és a mobiltelefon között

Az Alphasonic forgalmazza a magyar piacon újdonságnak számító MobiGater kommunikációs eszközt, mely összeköti az internetes telefonálást a mobilkommunikációval.

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést

Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták