szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Hamarosan elég lesz megrázni a mobilt, hogy tudjuk, hány órát bír még töltés nélkül, de ugyanezzel a módszerrel jelzi a készülék azt is, hány üzenetünk érkezett – írja egy új skót fejlesztésről a New Scientist.

A Glasgow University három kutatója (John Williamson, Rod Murray-Smith, Stephen Hughes) által kifejlesztett rendszer azonban csak olyan mobilokkal használható, amelyeknek van beépített gyorsulásmérőjük. A Shoogle (a skót angol dialektusban rázást jelent a szó) a gyorsulásmérőt kihasználva jelez vissza a készülék hangszórójával és vibrációs jelzőjével. Apró tartályban csobogó folyadék érzetét keltve tudatja a telefon gazdájával, körülbelül mennyi ideje maradt még töltés nélkül, de ugyanezzel a technikával tudja jelezni azt is, ha új szöveges üzenetek érkeztek. Ebben az esetben dobozban guruló golyók hangját imitálja – egyik esetben sem kell ránézni a készülékre, elég csak a hangokat figyelni.


Hallani lehet azt is, hány üzenetünk érkezett, mivel a Shoogle annyi számú golyó gurulását imitálja, más-más küldőhöz pedig más-más hangokat is lehet társítani; a kísérletben fémcsörgéstől fakoppanásig számos hanglehetőséget kipróbáltak. Ehhez hasonlóan hallható, hogy a mobil még mennyi időt bír ki töltés nélkül, minél halkabb a rázás által okozott vízcsobogás, annál hamarabb tanácsos töltőre rakni a készüléket. A csapat szerint az ötlet még igencsak gyerekcipőben jár. "Megkülönböztethetünk különböző irányú rázásokat, például ha csak balra-jobbra mozgatom, akkor a fontos üzenetekről kapok hangjelzést, ha más irányba, akkor pedig a többiről", vetítette előre Williamson a fejlesztések egy valószínű irányát.

A Shoogle-t egyelőre csak PDA-kon, illetve gyorsulásmérőkkel ellátott Nokia készülékeken tesztelték. Miután a piacra egyre növekvő iramban kerülnek a gyorsulásmérős készülékek, Williamson szerint egyre több hasonló jellegű ötlettel rukkolnak majd elő a fejlesztők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Mobilról is fizethetünk éttermekben

A vizitdíj, az autópálya-matrica, a színházjegy és a parkolási díj megfizetése mellett már az éttermi fogyasztás is elszámolható mobiltelefon segítségével.

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök