szerző:
techline.hu

Nos, erre is megoldás, bár korántsem lesz olyan a végeredmény, mintha egy...

Nos, erre is megoldás, bár korántsem lesz olyan a végeredmény, mintha egy kereskedelmi szoftvert használnánk, és számos kényelmi funkcióról is le kell mondanunk.
A megvásárolható szoftverek közül a Ulead DVD Movie Factory-t, az Adobe Premiere Elements 4-et vagy éppen az Ashampoo Burning Studio 7 termékeket tudjuk javasolni. Ezek a szoftverek egyszerűen használhatók (nincs szükség külön videokonvertálóra vagy DVD-íróra), a végeredmény pedig nagyon látványos lesz (mozgó 3D-s menük stb.). Az  ár/teljesítmény arányt tekintve is ezek a piac legjobbjai (10-20 ezer forint között juthatunk hozzájuk). A Premiere Elements 4 előnye, hogy nemcsak a DVD menük elkészítésében, hanem a videók megvágásában és effektezésében is a segítségünkre van (bővebben is olvashatnak róla itt), emellett még videomegosztókra is feltehetjük vele filmjeinket. A Ulead csomagjában pedig címkéző szoftvert és egy WinDVD Silver Edition lejátszót találunk extraként.

A Premiere Elements olcsó és hatékony

Az Ashampoo program az árával (7 ezer forint körül van) és a magyar menürendszerrel csábíthatja a felhasználókat, bár kétségtelenül kevesebbet nyújt, mint a vetélytársai. Ha viszont gyorsan kell dolgoznunk, előnybe kerül: pillanatok alatt összedobhatunk vele egy DVD menüt.
Nos, kereskedelmi változatok terén tehát nem lesz gondunk, ha hajlandók vagyunk némi pénzt áldozni, éppen olyan profi menüket készíthetünk, mintha a „gyári” DVD-n vettük volna meg házi videóinkat.
De most lássuk az ingyenes megoldásokat!

Windows DVD Maker a Vistában
A Vista már kapott saját video-DVD menükészítőt. Nem a világ legjobbja, de a semminél kétségtelenül jobb, és ha úgy vesszük, ingyen van. A témák szépek, a használata egyszerű, ha nem vágyunk ennél többre, tökéletesen megteszi. Sajnos csak a Vista Ultimate és a Vista Home Premium változatnak a része. Sajnos az XP-t használók még ennyit sem kaptak (bár ez nem meglepő, hiszen alapjáraton az XP még DVD filmet sem tud lejátszani, ehhez is le kell töltenünk legalább egy ingyenes DVD codec csomagot)  ám nekik sem kell elkeseredniük.
 
DVDStyler
A free-codecs.com oldaláról több ingyenes video-DVD menü készítőt is letölthetünk, ám ezek sajnos az esetek többségében vakvágánynak bizonyulnak. A többség előre feldolgozott fájlokból képes csak összeállítani a menüt, márpedig mi az átlag felhasználó szemszögéből közelítettünk a dologhoz. Van néhány MPEG fájlunk, ezekből szeretnénk DVD-t készíteni, menüvel (ha más formátumú videónk van, akkor is át kell konvertálnunk azt MPEG vagy MPEG-2 formátumra, erre használhatjuk például az ingyenes Free Video Convertert).
Nos, a felhozatalból mi a DVDStylert választottuk győztesnek. A segítségével - viszonylag - könnyen elkészíthetünk egy látványos, testre szabott video-DVD-t, menüvel.

DVDStyler: gyors és könnyen használható

A programhoz kapott háttereken és gombokon kívül természetesen használhatunk saját képeket is a menük grafikáinak elkészítéséhez. Elvileg akár videót is betehetünk háttérnek (ehhez csak az aktuális menü hátterére kell dobnunk a fájlt), de nálunk ez a funkció nem igazán működött, pontosabban a végeredmény nem lett tökéletes.
Gombot és képet egyaránt a fogd és dobd módszerrel helyezhetjük el a menünkön, így pillanatok alatt megtervezhetjük annak felépítését. Ha egy gombra duplán kattintunk, meghatározhatjuk annak funkcióját, jellemzőit. Természetesen háttérzenét is megadhatunk a menünkhöz, és létrehozhatunk almenüket is.

Funkciók meghatározása

Bár egy több alfejezetből és almenüből álló DVD menü elkészítése vitathatatlanul több munkával jár, mint mondjuk egy sablonokat és automatikusan generált slideshow-t használó kereskedelmi szoftver esetében, azért nem lehetetlen. Egy kis kitartással és képzelőerővel viszonylag gyorsan elkészülhetünk vele.
A DVDStyler segítségével PAL és NTSC rendszerre egyaránt dolgozhatunk, a végeredményt pedig azonnal DVD-re írhatjuk, vagy ISO fájlba menthetjük, de elkészíthetjük csak a VIDEO_TS mappát és tartalmát is.
A program ingyenes, azonban egy idő után regisztrációs kódot kér. Ezt szintén ingyen kapjuk meg, ha ellátogatunk a regisztrációs ablakban megadott honlapra, és ott a Get key gombra kattintunk. Apróbb hibáit és hiányosságait leszámítva gyakorlatilag tökéletes megoldást jelent mindenkinek, aki nem kíván beruházni menüszerkesztőbe.

Az egyszerű megoldás: Sothink Movie DVD Maker
Ha nincs szükségünk testre szabott menüre, a Sothink programjával pillanatok alatt elkészíthetünk egy video-DVD-t kedvenc filmjeinkből. PAL és NTSC rendszerben egyaránt készülhet a lemez, amelyet a végén akár közvetlenül a programból is felírhatunk. De természetesen arra is van lehetőségünk, hogy csak a VIDEO_TS mappa tartalmát hozzuk létre.
Menüt így viszont nem kapunk, csak egymás után lejátszható videókat a DVD-n. Arra tökéletes, hogy különféle formátumban letöltött vagy rögzített videóinkból egy közös DVD-t készítsünk.

Véleményünk
Az persze látható, hogy ha valóban látványos végeredményre vágyunk, akkor nem ússzuk meg a dolgot ingyen. Viszont az itt javasolt három kereskedelmi szoftver egyikében sem fogunk csalódni.
Ha ennek ellenére nem akarunk vásárlásba fogni, a DVDStylerrel gyorsan elkészíthetünk egy-egy szép menüvel ellátott lemezt. Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ferenc pápa is megszólalt: azonnal lépni kell a globális felmelegedés ellen

Ferenc pápa is megszólalt: azonnal lépni kell a globális felmelegedés ellen

Elolvadtak a korábbi rekordok, akkora a hőség

Elolvadtak a korábbi rekordok, akkora a hőség

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Ezekkel a számokkal nyert valaki 72 millió forintot

Ezekkel a számokkal nyert valaki 72 millió forintot

Egymásnak estek az autós szövetségek a tótkomlósi verseny után

Egymásnak estek az autós szövetségek a tótkomlósi verseny után

Puzsér szerint minden főpolgármester-jelölt az ő koncepciójából lopott

Puzsér szerint minden főpolgármester-jelölt az ő koncepciójából lopott