szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Buszméretű tengeri ősszörnyeteg maradványaira bukkantak a Spitzbergákon norvég kutatók, akik valószínűleg egy új fajt fedeztek fel.

A 12 méter hosszúra becsült őshüllő feltehetően egy plesiosaurus, abba a fajba tartozó egyed, amelyet gyakran emlegetnek a tengerek Tyrannosaurus rexeként.
 
Az Oslói Egyetem kutatói megtalálták uborkanagyságú fogait, koponyadarabjait és a gerincét. A lelet hasonlít arra a másik leletre, amelyet tavaly találtak szintén a Spitzbergákon. Annak méretét tízméteresre becsülték, és szintén plesiosaurusnak vélik.

A norvég kutatók jövőre szolgálhatnak részletesebb beszámolóval, és jövőre még visszatérnek a helyszínre, hogy további ásatásokat végezzenek, mivel egyelőre csak egy háromméteres körben tárták fel a kérdéses területet.

A plesiosaurusok - hosszú vagy rövid nyakú tengeri őshüllők - felfedezése az utóbbi 10-15 évben a reneszánszát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Mamutölő farkasok maradványaira bukkantak Alaszkában

Alaszkában olyan farkasok maradványaira bukkantak amerikai kutatók, amelyek képesek voltak a mamutokat is elpusztítani. A robosztus állatok 12 ezer évvel ezelőtt haltak ki, körülbelül akkor, amikor elfogytak a táplálékul szolgáló mamutok és bölények.

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Wayne Rooney visszavonult

Wayne Rooney visszavonult