szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha az idei év karácsonyi slágertermékeit próbálnánk csokorba szedni, az LCD tévé bizonyos előkelő helyen szerepelne ebben a gyűjteményben. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha ilyen beruházásra szánjuk el magunkat.

Az LCD televíziók esetében jó néhány számadat, valamint számos olyan logó áll a gyártók és forgalmazók rendelkezésére, amelyeket ki lehet plakátozni, fel lehet tűntetni a prospektusokban vagy éppen a termékek mellé csatolt (kivonatolt) adatlapon. Sajnos ezek az adatok nem alkalmasak arra, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le a képminőségre vonatkozóan. Egyrészt azért, mert a logók mögött, mint ahogyan azt később látni fogjuk, többféle megoldás is állhat, másrészt pedig azért, mert a képminőség megítélése meglehetősen szubjektív, így mindenképpen saját magunknak kell ellenőriznünk azt – adott esetben akár úgy is, hogy saját DVD vagy HD lejátszót és filmet, vagy notebookot viszünk a boltba.

LCD vagy plazma?
Mielőtt még nagyon belemerülnénk az LCD tévék világába, vegyük számba az alternatív lehetőségeket. Egyrészt itt vannak a CRT tévék, amelyek bár nagyok és egyre inkább elavult megoldásnak számítanak és igazán nagy képátlóval nemigen kapható, mégis tudnunk kell róluk, hogy a mai napig a legszebben jelenítik meg a tévéadást. Az LCD tévék egyetlen „igazi” alternatíváját a plazma technológiájú eszközök jelenthetnék, ám az eladási adatokat és a gyártók viselkedését látva lassan ezeket is elfelejthetjük. 40 col alatt a plazmák már régen nem rúgnak labdába, idén viszont már 40 col fölött is kétszer annyi LCD tévé fogyott, mint plazma megjelenítő. (A piac egészét nézve, LCD tévéből több mint ötször annyi készülék talált gazdára eddig 2007-ben, mint plazmás társából.) A plazmák egyébként élénkebb színeket és erősebb kontrasztot nyújtanak, viszont sokat fogyasztanak, a kép sötétebb területein kisebb a részletgazdagságuk, és mivel hajlamosak „beégni”, számítógéppel nem ajánlott őket összekötni. Végül pedig itt vannak (lennének) a projektoros tévék is, amelyek viszont egy normál nappaliba nem férnek be, így nem is igazán érdemes foglalkozni velük.

Méretben megfelelőt
A jelöltek körének szűkítésekor az első lépés annak átgondolása, hogy mekkora tévét is szeretnénk. Egy átlagos nappali méretéből kiindulva 32-42 col között érdemes választani, nyilván annak függvényében is, hogy mennyit szánunk a tévére, illetve, hogy fizikailag mennyi hely áll rendelkezésre. 32 colnál kisebbet családi tévének nem érdemes választani, annyira messze pedig nem tudunk a tévétől ülni, hogy 42 colnál nagyobb képet kényelmesen nézhessünk. Ha a tömeggel tartunk, 32 colos tévét választunk, lévén, hogy jelenleg az eladott LCD tévék fele ebbe a méretosztályba tartozik. A kategória népszerűsége ugyanakkor csökken, a 37 colos termékek javára. A folyamatot egyrészt az árak mérséklődése, másrészt pedig az táplálja, hogy a 37 colos méretben érhető el elsőként a Full HD felbontás.

Hamarosan a 37 colosok lesznek a legnépszerűbbek a 32 colos tévék helyett

A cikk folytatásáért kattintson az alábbi linkre.
Tovább>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor