szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei év egyik slágerterméke a digitális fényképezőgép: a soha nem látott méretű választék és az egyre alacsonyabb árak hatására mind többen vásárolnak ilyen eszközt. Az igazán gazdag kínálatnak azonban hátránya is van – igencsak megnehezíti a megfelelő modell kiválasztását. Az alábbiakban a gondtalan vásárláshoz adunk tanácsokat.

Fényképezni jó - a digitális technológiának hála, egyre többen fedezik fel ezt. Amíg az analóg gépek korában a filmelőhívás költsége és a hozzá kapcsolódó várakozás miatt kevesebben hódoltak ennek a hobbinak, addig a digitális fényképezőgépeknek köszönhetően ma egyre többen és többen fotóznak – akár hobbi, akár profi szinten.
A céljainknak leginkább megfelelő digitális masina kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, hiszen a boltok polcain számtalan, elsőre szinte egyformának tűnő modellel találkozhatunk. Mi most az itt következő hét pontban adunk tanácsot a legjobb fényképezőgép megtalálásához.

1. Kompakt, bridge, SLR...?
Legelőször érdemes eldöntenünk, hogy milyen célra vásároljuk a fényképezőgépet – ez ugyanis segít eldönteni, hogy milyen kategóriából kell majd választanunk. A gépeket legegyszerűbben négy kategóriába sorolhatjuk: kompakt, ultrakompakt, bridge és DSLR. Természetesen a kategóriák közötti határok sosem élesek, és ennél finomabb (esetleg más szempontokat figyelembe vevő) felosztás is lehetséges, de a legegyszerűbb mindenképpen ez az osztályozás.
A legátfogóbb kategória a kompakt kameráké – ezek 20 és 120 ezer forint közötti áron kaphatók, általában hagyományos „tégla” formájúak. A legolcsóbb, csak automata gépektől kezdve egészen a minden manuális beállítást lehetővé tevő csúcsmodellekig minden rendű és rangú masina megtalálható közöttük.A kategória alsó végén található példányokat leginkább azoknak ajánljuk, akik csak most ismerkednek a fényképezéssel, és az „előkapom a gépet, és már kész is a felvétel” felhasználásnál többre nem is igazán vágynak. Mivel szinte csak automata üzemmódban használhatóak, viszonylag szűk teret engednek csak a felhasználó kreativitásának. Ha kicsit kísérletezni szeretnénk, érdemes valamivel többet költenünk – 40-50 ezer forint körül már szép számmal találhatunk olyan fényképezőgépeket, amelyeken a felvételi beállítások legalábbis részben már manuálisan is állíthatóak. A kategória csúcsán található gépek már szinte mindent tudnak, a fénykép elkészítésének minden lépését befolyásolhatjuk, így ezekkel már tényleg szabadon próbálkozhatunk.

A cikk folytatásáért kattintson az alábbi linkre!
Tovább>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Erre figyeljen, ha LCD tévét vásárol

Ha az idei év karácsonyi slágertermékeit próbálnánk csokorba szedni, az LCD tévé bizonyos előkelő helyen szerepelne ebben a gyűjteményben. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha ilyen beruházásra szánjuk el magunkat.

hvg.hu Tech

Mire figyeljen, ha TFT monitort vásárol?

Az idei karácsony előtt nyerő vásárlási tippnek tűnik az egyre elérhetőbb árú lapos TFT monitor. A több mint száz különböző megjelenítő-típus közül azonban nehéz kiválasztani a legjobbat, de persze csak akkor, ha nem ismerjük pontosan a legfontosabb vásárlási szempontokat. Az alábbiakban megmutatjuk, mi a jelentésük és a jelentőségük a TFT monitorral kapcsolatos adatoknak.

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?