szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyorsan növő fűfélékből készített bioetanol elégetése egy nemrégiben elkészült, átfogó tanulmány szerint 94 százalékkal kevesebb szén-dioxid kibocsátásával jár, mint az ugyanakkora mennyiségű benziné.

Bio-üzemanyag még növényi formában
© AP
Egy amerikai kutatócsoport tanulmánya szerint az USA nyugati régióiban megtalálható fűfajtából készített etanolból 540 százalékkal több energiát lehet kinyerni, mint amennyire az előállításhoz szükség volt. Számításaik szerint egy hektárnyi terület megműveléséből 800 hordónyi bioetanol nyerhető.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmány szerint az ötéves kutatás során tíz farmon vizsgálódtak. Az egyes gazdaságok 3-9 hektár területűek voltak, s a szerzők szerint tanulmányuk a legátfogóbb a témában megjelentek közül.

Ken Vogel, az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) Mezőgazdasági Kutatási Szolgálatának munkatársa, a tanulmány egyik társszerzője szerint az összes korábbi hasonló felmérést becslésekre és kutatási adatokra alapozták.

Tavaly egy tudóscsoport megvizsgálta a szóban forgó fűféléből készített etanol energiahozamát, ám modelljük csupán 343 százalékot mutatott, ami jóval kevesebb az USDA kutatói által mért értéknél.

„Mi helyszíni próbákat végeztünk a farmokon, és maguk a gazdák láttak el bennünket információval és adatokkal. Így valós számokat használhattunk a modellünkhöz, aminek köszönhetően hitelesebb végeredményhez jutottunk”– magyarázta dr. Vogel.

Az etanol létrehozásához szükséges befektetett energiába beletartozik a műtrágya, a gyomirtó, a gázolaj és a vetőmag gondozása is.

Mivel egyelőre nem léteznek nagyméretű bio-etanol finomítók, a végleges eredményhez a kutatócsoportnak becslésre volt szüksége, hogy felmérhesse, mennyi üzemanyagot tudna egy ilyen üzem előállítani. „Az energiaügyi minisztérium jelenleg hat biofinomító építését támogatja az Egyesült Államokban” – tette hozzá a szakember. „Ezek az üzemek 2010-re lesznek kész.”

Bár a fűfélékből kisajtolt bio-etanol készítése jóval összetettebb feladat, mint például a kukoricából előállított párja, az úgynevezett „második generációs” bioüzemanyagok energiahozama jóval nagyobb tonnánként, mivel a teljes növényt fel lehet használni, nem csak a magvakat.

A technológia kritikusai szerint azonban veszélyes gyakorlat lehet a bioüzemanyagok használata, mivel az alapanyag termesztéséhez szükséges hely az élelmezési termesztés elől veszi el a mezőgazdasági területeket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Drága benzin helyett olcsóbb etanol

Az üzemanyagárak emelkedésének következményeként autósok világszerte kezdik felfedezni a bio-üzemanyagokat, például a cukornádból vagy kukoricából előállított etanolt.

hvg.hu Autó

Takarékos sofőrök, hosszú kamionok, bioüzemanyagok - ennyi?

Miközben a béke Nobel-díjat az ENSZ genfi székhelyű zöld szervezete és egy volt amerikai alelnök kapta idén, a politikusok, beleértve az uniós döntéshozókat, nem sokat tudnak, vagy akarnak tenni a klímaváltozás ellen. Az unió 27 tagúra bővülésével 8 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a kilencvenes évekhez képest, ugyanakkor a közlekedésből adódó kibocsátás 25 százalékkal nőtt. Ezért is hangzik teljesíthetetlennek az az uniós elképzelés, miszerint 2020-ig 20 százalékkal kellene csökkenteni az unió közlekedésből adódó szén-dioxid-kibocsátását.

MTI Gazdaság

Bioetanolt lehet tankolni októbertől

A Nyugat-Európában már bevált, szinte tiszta bioetanolt Magyarországon várhatóan október elejétől lehet tankolni - tájékoztatta Gál Péter, a környezetbarát üzemanyaggal is működtethető autókat gyártó Saab képviseletét ellátó cég illetékese.

MTI Gazdaság

Magyar cégek a szerbiai bioetanol üzem építésében

Nyolc magyar és egy amerikai vállalat, valamint egy német bank közreműködésével valósul meg Szerbia legnagyobb bioetanolgyártó üzeme - közölték szerbiai illetékesek pénteken. A beruházás értéke 380 millió euró.

Autó

Bioetanol-gyár épül Békéscsabán

Mintegy 25 milliárd forintos beruházás eredményeként bioetanol-gyár épül Békéscsabán - jelentette be Vantara Gyula, a város polgármestere sajtótájékoztatón kedden, Békéscsabán.

MTI Gazdaság

Bioetanol üzem épül Mohácson

Letették a Mohácsi Bioüzemanyag Termelő Kft. mintegy 20 milliárd forintból felépülő bioetanolgyártó üzemének alapkövét Mohácson pénteken.

MTI Tech

Fából készítenek bioüzemanyagot a termeszek

A baktériumok, amelyek segítségével a termeszek megemésztik a cellulózt, fontos szerepet játszhatnak a fa bioüzemanyaggá történő átalakításában - állítja egy kutatócsoport, amely a "faevők" mikrobarendszerét tanulmányozta.

MTI Gazdaság

Éhínséget idézhet elő az etanolos közlekedés

A kukoricából előállított üzemanyag, az etanol termelésének amerikai felfutása "súlyos következményekkel járhat, növelve a szegények számát és csökkentve az élelmiszerellátás biztonságát" - fejtette ki a Foreign Affairs című külpolitikai folyóirat számára írt tanulmányában két amerikai tudós.

hvg.hu Tech

Etanol-hibridüzemű buszt mutatott be a Scania

A svéd gyártó által bemutatott normál méretű, alacsony padlós városi busz, a szén-dioxid kibocsátást akár 90 százalékkal is képes csökkenteni, ha etanollal üzemeltetik és legalább 25 százalékos üzemanyag-megtakarításra képes. A májusi világpremieren bemutatott jármű nagyban hozzájárulhat a fenntartható tömegközlekedés megvalósulásához.

Nem akar visszamenni az irodába az új-zélandiak többsége

Nem akar visszamenni az irodába az új-zélandiak többsége

„Ez nem a világ vége, csak az életünk csendesebb része” – itt egy új Tankcsapda-klip

„Ez nem a világ vége, csak az életünk csendesebb része” – itt egy új Tankcsapda-klip

Már szombattól feloldhatják a budapesti korlátozásokat

Már szombattól feloldhatják a budapesti korlátozásokat