szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Kemény év vár az iPhone-ra: a SANS Institute az idei év negyedik legnagyobb várható veszélyének tartja az Apple telefonjára írt vírusokat, a hálón már feltűnt az első letölthető iPhone-trójai, de a legrosszabb mégis az a videó, amelyben pár perc leforgása alatt gyártanak lehallgatókészüléket az Apple kultusztelefonjából.


Egyre több cég figyelmét keltik fel az iPhone által jelentett biztonsági kockázatok. A SANS Institute 2008-ra prognosztizált legnagyobb informatikai biztonságtechnikai veszélyei közt negyedikként szerepelnek az iPhone és Android platformokra írt vírusok. Az egyre erősödő mobilplatformok értelemszerűen vonzzák be az újabb lehetőségeket kereső hackereket és crackereket.

Az ilyen vírusok közül az egyik első az az úgynevezett "iPhone firmware 1.1.3 prep", amelyre az US-CERT (US Computer Emergency Response Team) is felhívta már a figyelmet: a program úgy hirdeti magát, hogy az Apple hivatalos frissítése előtt ezt kell installálni a telefonra, a készülék felkészítése helyett azonban pár segédprogramját írja felül. Míg ez a vírus nem túlságosan veszélyes, egyértelmű bizonyítékként szolgál arra, hogy az iPhone könnyen törhető - a crackerek általában ehhez hasonló, kevéssé károkozó "próbateszteket" szoktak végezni, mielőtt létrehoznák az igazán károkozó támadásokat.


Ennél riasztóbb lehet azonban az a bemutató, amelyet a Fast Company készített Rik Farrow független biztonságtechnikai szakértővel. A fent látható videóban nyomon követhető, miként lehet pár perc leforgása alatt lehallgatókészüléket csinálni a telefonból, ezt pedig Wi-Fi vagy EDGE kapcsolaton is megoldhatja egy tapasztalt cracker, akár fizikailag sem kell hozzáérnie a készülékhez. Emellett könnyen hozzá lehet férni a telefon tulajdonosának hangpostájához és e-mailjeihez is. Mindebből  látszik: ha az iPhone egyik alkalmazását sikerül egy crackernek feltörnie, teljes körű hozzáférést kap a készülékhez. Az elemzők szerint az Apple pusztán azért vállalta be a készülék ilyen lazán kezelt biztonsági szintjét, hogy hamarabb dobhassa a piacra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

iPhone: a kétarcú státuszszimbólum

Zseniális kezelőfelülettel felszerelt kommunikátor, átlagos mobiltelefon és szegényes önkifejező eszköz az Apple kultuszteremtő készüléke, az iPhone. Mielőtt bárki rohanna sorbaállni a hozzánk csupán 2008 második felében érkező státuszszimbólumért, előtte olvassa el beszámolónkat.

Prizma

Elektronikavíziók

A szórakoztatóelektronika legnagyobb szakvásárán, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) a Toshiba egyik főnöke, Akio Ozaka dacosan közölte, továbbra is a HD-DVD formátumot tartja a legjobbnak - bár éppen a CES nyitása előtt három nappal állt át a konkurens blue-ray oldalára a Warner Brothers, amely eddig mindkét formátumban kiadta filmjeit.

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken