szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vércsoportot váltott és átvette a szervdonor immunrendszerét egy ausztrál lány: a világon ő az első ismert szervátültetett páciens, akinek ez sikerült - közölték pénteken az orvosok. Demi-Lee Brennan, aki most 15 éves, kilenc évesen kapott új májat, amikor a sajátja felmondta a szolgálatot.

Brennan vércsoportja 0-ás RH negatívról 0-ás RH pozitívra változott, amikor beteg lett a gyógyszerektől, amelyeket a szervkilökődés megakadályozására kapott. Az átültetett máj vérsejtjei behatoltak a csontvelőbe, majd az egész immunrendszert elárasztották, így a kislány nem szorul többé a kilökődést megakadályozó gyógyszerekre.

A sydneyi Westmead gyermekkórház orvosai elmondták, hogy nincs magyarázatuk Brennan gyógyulására, amelyet részletesen ismertettek a The New England Journal of Medicine című szakfolyóirat legutóbbi számában. "Erre még soha nem volt példa" - mondta Michael Stormon májspecialista gyermekgyógyász.

Stuart Dorney, a kórház transzplantációs osztályának volt vezetője elmondta: Brennan esete áttörést jelenthet a szervátültetésben, mert a befogadó szervezet immunrendszere rendszerint megtámadja az új szervet.

"Végig kell vennünk még egyszer mindent, ami Demi-Lee-vel történt, hogy lássuk, miért történt ez, és kiderüljön, meg tudjuk-e ismételni" - mondta Dorney. A Daily Telegraphnak nyilatkozó orvos szerint a jelenség oka az lehet, hogy fiatal ember máját használták fel, és a kislánynak is kevés volt a fehérvérsejtje.

A kilökődést rendszerint gyógyszeresen kezelik, de a krónikus kilökődés visszafordíthatatlan. A kilökődéssel kapcsolatos szövődmények miatt Ausztráliában a műtét utáni öt év eltelte után minden tíz szervátültetés közül csak hét sikeres.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A hepatitis-C vírusa elpusztítható

A vérrel terjedő hepatitis-C vírus felkutatása, majd elpusztítása érdekében széleskörű felvilágosító kampányt indított a Májbetegekért Alapítvány. Akciójuk középpontjában most indított weboldalukon kitölthető kérdőív áll, céljuk a visszafordíthatatlan májkárosodás (zsugor, rák) megelőzése.

hvg.hu Itthon

Ajándékozza oda szerveit!

Egyre hosszabb a szervátültetésre jelentkezők várólistája, miközben az átültethető szervek száma számottevően nem nő. A donációra hajlandó magyarok jelentős részének szervei ráadásul a transzplantációra alkalmatlanok.

Szeretettel a Vajdaságból: Olvass apróhirdetéseket, és megtudod, milyen az életünk!

Szeretettel a Vajdaságból: Olvass apróhirdetéseket, és megtudod, milyen az életünk!

Saját streaming szolgáltatást indít a TV2

Saját streaming szolgáltatást indít a TV2

Eladó a togói diktátor hatalmas régi Mercedese

Eladó a togói diktátor hatalmas régi Mercedese