szerző:
hvg.hu

A január 28-30. között Kaliforniában megrendezett DEMO 08 innovációs konferencián már ismert problémák megoldására keresnek és kínálnak új megoldásokat. Összeállításunkban bemutatunk néhányat a héten bejelentésre kerülő újításokról.

Az Eyealike lecsap a videomegosztón kalózkodókra
Eyealike
Rossz idők jönnek a videokalózokra, az Eyealike szoftvere ugyanis egy olyan vizuális keresőeszköz, amely automatizálja a szerzői jogot sértő tartalmak felkutatását. A rendszer egyszerre elemzi az eredeti és a feltételezhetőleg lopott videókon látható mozgásokat és a felvételeken megjelenő arcokat. Így a kiadók és stúdiók könnyen megtalálhatják majd a videomegosztó oldalakra illegálisan felkerülő klipeket és filmeket.

Xtranormal
Az egészestés animációs filmek sikerén felbuzdulva a montreali székhelyű 3D-vel foglalkozó Xtranormal fejlesztésbe fogott, s áprilisban induló projektjük segítségével lehetővé teszi az internetezők számára, hogy talk show-kat, zenei műsorokat, vagy akár híradót készítsenek, „majdnem élethű” alakok, úgynevezett avatarok használatával. Az animációk elkészítéséhez nincs szükség különösebb ismeretekre, s az elkészült alkotásokat a felhasználók meg is oszthatják egymással és ismerőseikkel. Egyes hirdetők máris komolyan érdeklődnek az új technológia iránt.

LiveScribe: kezelőszervek a notesz lapjain
Livescribe
A papíralapú jegyzetelést a digitális technikával kombináló cég, a Livescribe Pulse Smartpen nevű eszköze valójában egy „tollba épített számítógép”, amely írás közben rögzíti a mozdulatokat, s közben hangot is rögzít, amelyet szinkronizál az írással. A felhasználó később csak rábök tollával a jegyzeteire és azonnal meghallgathatja, miről volt szó éppen, amikor az adott szót, vagy mondatot leírta. Így akár gyorsabb beszédű szónok vagy előadó esetén sem vész el egyetlen perc hasznos információ sem. Az 1 gigabájtos modellt 149, a dupla akkorát 199 dollárért kínálják majd. A Pulse Smartpen nagysebességű infravörös kamerával, sztereó mikrofonnal, beépített hangszóróval, jack-csatlakozóval van felszerelve, valamint jár mellé egy  különleges jegyzetfüzet, amelyben apró, szinte láthatatlan mikropöttyök segítenek abban, hogy a toll jobban érzékelje, hova bök vele a felhasználó.

Skyfire
Az úgynevezett „okostelefonokra” ingyenesen letölthető webböngésző a fejlesztők állítása szerint lehetővé teszi, hogy csaknem úgy internetezzenek vele, mint egy PC-n. A Skyfire megbirkózik az olyan dinamikus beépülő technológiákkal mint a Flash, az AJAX, illetve a Java, így a web 2.0-s honlapok, a közösségi oldalak és a videolejátszók mobilról történő megtekintése sem okoz majd gondot a jövőben.

SpeakLike
Az azonnali üzenetküldés gyors és olcsó kommunikációs formát biztosít, amellyel akár nagy távolságok is könnyedén áthidalhatóak. Azonban problémás lehet, ha olyasvalakivel szeretnénk beszélgetni, aki más nyelven beszél. A SpeakLike szolgáltatása valós időben fordítja az online csevegés során leírt mondatokat, így mindenki a saját nyelvén beszélgethet a világ más tájain lévő internetezőkkel. A szolgáltatás egyelőre angol, spanyol és kínai nyelvek között fordít másodpercek alatt.

Cellspin
A multimédiás mobiltelefonokba beépített fényképezőgépek és kamerák egyre kifinomultabbak, azonban sokszor tulajdonosaik nem igazán tudnak mit kezdeni a rengeteg tartalommal, amit létrehoznak. A CellSpin segítségével gyorsan és könnyen lehet feltölteni a videó-, kép-, és hangfájlokat szociális hálózatokra blogkra és tartalommegosztó oldalakra, sőt még az eBay online aukciósházzal is képes együttműködni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

A zöld technológia és a nanotudomány éve volt 2007

Az elmúlt esztendőben előretörtek a környezetbarát, fenntartható technológiák, s létezik már módszer, amelynek segítségével olcsóbban lehet napelemekkel energiát előállítani, mint széntüzelésű erőműben. Természetesen a tudomány és technika egyéb területein sem állt le a fejlődés. Összeállításunkban megnézzük, melyek voltak az idei év legérdekesebb fejlesztései, találmányai és felfedezései.

hvg.hu Tech

MacWorld 2008: bemutatták a világ legvékonyabb laptopját

A Macworld konferenciát és kiállítást általában nem csak a Macesek várják, hiszen itt szó szerint első kézből ismerhetik meg az Apple újdonságait, a cég első emberétől, Steve Jobstól. Így volt ez kedden este is.

Bari Máriusz Tech

Intelligens zombik, pillantásból értő hirdetések: mi várható 2008-ban?

Gondolattal irányítható videojátékokat, szemmozgás-követő hirdetéseket, összehajtható képernyőket és önmagukat védő intelligens zombihálózatokat jósol a 2008-as évre a Popular Mechanics. Összeállításunkban a magazin válogatása alapján azt mutatjuk be, mik lesznek az idei év számottevő technológiai fejlesztései.

Vállalkozás

Mi történik 2008-ban az interneten?

Harminc másodperc után lankad a videóra kattintók figyelme. Számos tanulsággal és előrejelzéssel is élhetünk az új év lehetséges online marketing trendjeit illetően.

ATV Tech

CES 2008: csatát nyert a Blu-ray, háborút a merevlemez

Idén az online tévéké, valamint ismét az óriáskijelzőké volt a főszerep a Las Vegas-ban január 7-10. között megrendezett Fogyasztói Szórakoztatóelektronikai Show-n (CES). Emellett, úgy tűnik, utoljára összecsapott egymással a HD-DVD és a Blu-ray formátum is. Bár ez utóbbi győzedelmeskedett, egyes vélemények szerint senki sem örülhet, mert hosszútávon mindkettő alulmarad majd. Az idei trendekről és a legérdekesebb fejlesztésekről összeállításunkból tájékozódhatnak.

Bari Máriusz Tech

2008 első kacsája: nem élesztik fel a robotkutyákat

Kacsának bizonyult a tavaly év végén felröppent hír, miszerint a Sony újraélesztené az Aibo robotkutya-szériát. A megacég szerint szó sincs ilyesmiről, a kétségbeesett fiatalok lemondhatnak arról az álomról, hogy összekössék PS3 játékkonzoljukat a kutyák új generációjával.

Szexuális erőszak gyanújával letartóztattak egy református lelkészt

Szexuális erőszak gyanújával letartóztattak egy református lelkészt

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Ezt eddig senki nem tudta a neandervölgyi emberről

Ezt eddig senki nem tudta a neandervölgyi emberről

Kétszer vette meg a Magyar Nemzeti Bank ugyanazt az épületet a Budai Várban

Kétszer vette meg a Magyar Nemzeti Bank ugyanazt az épületet a Budai Várban

Orbán Viktort sem vacsorázni hívták meg, amikor kártérítést kapott

Orbán Viktort sem vacsorázni hívták meg, amikor kártérítést kapott