szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Abu Dzabi megkezdte a világ első zöld városának építését, ahol nem lesz se szén-dioxid-kibocsátás, se környezetszennyezés, se autóforgalom - olvasható a BBC News honlapján.

A város neve Maszdar, és nyolc év múlva lesz készen, 22 milliárd dolláros beruházással. Ötvenezer embernek és 1500 üzleti vállalatnak ad majd otthont.

Maszdarban az infrastruktúra főként napenergiával fog működni, s a lakosok mágneses pályákon sikló kabinokban utaznak majd.

Jelenleg Abu Dzabiban a legmagasabb a világon az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás, és szkeptikus bírálók szerint a város külkerületeiben épülő Maszdar csupán "fügefalevél" lesz az olajban dúskáló ország testén. Mások szerint Maszdar semmi egyéb nem lesz, mint luxusváros a gazdagok számára.

Ám a vállalkozást a Természetvédelmi Világalap, a WWF is támogatja. Maszdarban negyedannyi energiára lesz csak szükség, mint egy ugyanilyen lélekszámú hagyományos városban, a vízszükséglet pedig 60 százalékkal lesz kisebb. Továbbá Abu Dzabiban felépül a világ legnagyobb hidrogénüzemű erőműve is.

Abu Dzabi 4 milliárd dollárt fordít a vállalkozásra, a maradék összeget kölcsönből és üzleti vállalkozások megteremtésével kívánja biztosítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Elkészült a legzöldebb elektronikai cégek listája

A Sony Ericsson került az élre azon elektronikai cégek listáján, amelyek a legjobban ügyelnek a fogyasztók egészségére és a környezetvédelemre, míg az utolsó helyen a Nintendo áll - derül ki a Greenpeace környezetvédő mozgalom negyedévenként közzétett legújabb rangsorából.

hvg.hu Autó

A legvadabb zöld sportkocsik

Bioetanol, napelem, tíz perc alatt újratölthető akksik, gravitációs meghajtás – számos megoldás jelentkezik az alternatív üzemanyagok világában. Válogatásunkban a különcök közül emeltünk ki tízet, figyelve a treehugger.com és a wired.com összeállításaira is. Szempontunk nemcsak az eredményesség és a különlegesség volt, hanem az is, hogy figyelemre és irigylésre méltó külsejű csodákat mutathassunk be.

Bari Máriusz Tech

Zöldebb csatamezőket szeretne Ausztrália

Napelemes hátizsákkal indulhatnak hamarosan a katonák a csatamezőkre, adta hírül a Daily Mail. A különleges vegyületből készített panelek könnyűek, környezetkímélők és felhős időben is képesek több órán át táplálni a harcmezőn használt elektronikus felszereléseket.

MTI Tech

A zöld tégla is vörös

"Zöld téglát" szabadalmaztatott egy amerikai mérnök. Az ókorban a kőben szegény vidékek, például Babilonia épületeinek falazásához vízzel vajlágyságúra puhított agyagból és belekevert pelyvából formázták a vályogtéglákat, amelyeket aztán a Nap sugárzó hőjével szárítottak igen keményre. Az Alföldön máig készítenek a vályogvetők ilyen olcsó, ám nedvszívó vályogtéglákat.

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?

Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát