szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A számítógépes társadalom elérte azt a szintet, hogy mára már...

A számítógépes társadalom elérte azt a szintet, hogy mára már „mindent látott” – nincs játék, ami meg tudna minket lepni, hiszen amit csak lehet kitaláltak, és megvalósítottak. Nos, erre az állításra cáfolt rá a nemrég megjelent (és immáron a világ legnagyobb online játékboltján, a steam-en keresztül is elérhető) Audiosurf nevű játék, vagy inkább „játékocska”. A mérete pár megabájt, a grafikája nem túl modern, ráadásul az egész játék kilenc dollárba (kb. kétezer forint) kerül. Mégis, a megjelenése óta nagyon nagy „hype” (azaz „rajongás”, „felfordulás” az internetes szlengben) övezi, több játékmagazin is az „utóbbi húsz év egyetlen innovatív játéka” címet adományozta a kis szoftvernek. De miről is van szó konkrétan?

Az Audiosurf bármilyen általunk választott zenét (MP3, ogg vagy CD)  kielemez, majd a zene „csúcspontjaiból”, dinamikájából, lassú és gyors részeiből és persze ritmusából előállít egy hullámvasútra emlékeztető pályát. A pálya dimenziói, színei és sebessége a kiválasztott zeneszámtól függően generálódik. Ezen a pályán kell kis autónkkal (űrhajónkkal) gyűjtögetni vagy éppen kikerülni a kis színes blokkokat, amolyan háromdimenziós Tetris módjára.

Mindez persze nagyon látványos és teljesen a választott zenéhez igazodó tálalásban történik. Többféle játékmódból választhatunk – van, ahol csak a színes kockákat kell felszedni, miközben a szürkéket kikerüljük (ez lazításnak tökéletes), de vannak játékmódok profiknak, ahol ugorhatunk, variálhatunk, minden kocka más pontszámot ér színek szerint stb. 

A legjobb az egészben, hogy egy ingyenes account létrehozása után (csak nevet és jelszót kell választanunk) rögtön bekerülünk a világ „audiosurf” adatbázisába, ahol rögtön láthatjuk, hogy az egy-egy dalhoz tartozó pályákon éppen ki a bajnok, és persze a mi eredményeink is bekerülnek – egy kis egészséges versengésnél nincs is jobb!

Az Audiosurf demó letölthető innen („install demo” gomb)

Zenés játékokról lévén szó, nem maradhat ki az egyik legnépszerűbb, minden zen-játékok „ősapja”, az immáron a harmadik epizódnál tartó Guitar Hero. A konzolgépeken és PC-n egyaránt elérhető játék virtuális gitározással szórakoztatja a játékost – nem semmi élmény, amikor valaki sikeresen eljátssza a Bohém Rapszódia gitárszólóját, ráadásul úgy, hogy közben egy fikarcnyit sem tud gitározni. Köszönhetően a rengeteg slágernek, amelyeket a játékba zsúfoltak, és persze a remek grafikának, a Guitar Hero a legismertebb és legnagyobb példányszámban eladott zenés játék.

Ha valaki szeretne belebújni a rock legendáinak bőrébe, és megtapasztalni milyen érzés a színpadon gitározni (vagy esetleg elrontani egy gitárszólót), annak megér egy próbált ez a remek játék. A „gitározás” nagyon egyszerű – kis színes köröket kell ritmusra eltalálnunk (a körök a gitár nyakán lefogandó hangokat jelképezik) – persze a bonyolultabb hajlításokhoz nem árt egy kis gyakorlás, és egy törhetetlen billentyűzet.

Ha valaki a virtuozitás ellenében inkább a zeneipar stratégiai oldalára kíváncsi, akkor kellemes szórakozásra lelhet a Rock Tour Tycoonban, , ahol egy virtuális zenekart kell menedzselnie, a zeneszámok komponálásán és zenekar tagjainak szerződésein keresztül egészen a koncertek megtervezéséig. 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Bakelitlemez szkennelés

Egy kisérletező kedvű izraeli diák úgy döntött, hogy beszkenneli a...

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

Koronavírus: 17 ambuláns mintavételi pontot hoztak létre országszerte

Koronavírus: 17 ambuláns mintavételi pontot hoztak létre országszerte

Operatív törzs: az új fertőzöttek negyede 30 év alatti

Operatív törzs: az új fertőzöttek negyede 30 év alatti