szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A nagyméretű 3 colos érintőképernyős LCD-kijelző élvezetesebbé teszi a...

A nagyméretű 3 colos érintőképernyős LCD-kijelző élvezetesebbé teszi a digitális fényképezést, és megkönnyíti a manuális vezérlést, ami abszolút újdonság az „FX”-sorozatnál. A fényképezőgép funkcióira igazán nem lehet panasz, van Intelligens Automata Üzemmód, nagyfelbontású mozgóképrögzítés és HD komponens kimenet.
Az újonnan kifejlesztett ötszörös optikai zoommal ellátott Leica DC objektív 25 mm-es nagylátószöggel rendelkezik, amely csaknem kétszer akkora területet képes befogni azonos távolságról, mint a hagyományos 35 mm-es nagylátószögű objektívek. Ez a fejlett lencserendszer négy aszférikus lencsetagot tartalmaz, hat aszférikus felülettel. A lencsetagok
egyike extramagas fénytörésmutatójú aszférikus konkáv lencse (EA), amelynek köszönhetően a vékony fényképezőgép egyedülállóan széles látószöget képes nyújtani, méghozzá úgy, hogy közben a Leica által támasztott szigorú minőségi elvárásoknak megfelelve, rendkívül alacsony torzítási paraméterekkel, és kiváló felbontással büszkélkedhet.
Az intuitív vezérlés érdekében az FX500 a joystick és az érintőképernyő kombinálásával kialakított hibrid vezérlőrendszert kapott. Az alapbeállítások közvetlenül a joystick segítségével érhetők el, a gyakorlottabb felhasználók pedig érintéssel, a képernyő szélén található csúszka mozgatásával, vagy a tartozékként járó érintőceruza segítségével végezhetik el a finombeállításokat.
A kép valamely kiválasztott részének megérintésével az adott területre vihető az automatikus élességállítás (AF) és az expozíció (AE) is. Manuális módban a rekeszérték és a záridő a csúszka segítségével módosítható igény szerint. Visszajátszás üzemmódban a képek rendezését megkönnyíti az új „Easy Organisation” menü. A főablak alatt elhelyezett miniatűrök végiggörgetésével a felhasználó egyszerűen kiválaszthatja a megtekinteni kívánt képet, majd ugyanannak az érintőmenüs felületnek a segítségével szerkesztheti is azt.

Az FX500 másik újdonsága az AF-követés. Ennek a funkciónak köszönhetően az élességállítás rugalmasan alkalmazkodik a téma mozgásához, akkor is, ha az az autofókusz előzetes rögzítése után elmozdul. Ez különösen izgő-mozgó gyerekek vagy állatok fényképezésénél bizonyulhat hasznosnak.

Az FX500 is ismeri az Intelligens Automata (iA) üzemmódot, amely öt, fotózást segítő funkciót tartalmaz: MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor, Intelligens ISO-vezérlés, Intelligens Motívumprogram választó, Arcfelismerés és Intelligens expozíciószabályozás. A MEGA O.I.S.
kompenzálja a kézremegés hatását, éles képeket kínálva számtalan olyan helyzetben, amikor egy optikai képstabilizátor nélküli készülékkel erre esély sem lenne. Az Intelligens ISO-vezérlés megelőzi a fotótéma mozgása által okozott életlenséget, az Intelligens
Motívumprogram-választó pedig beállítja a helyzetnek leginkább megfelelő motívumprogramot, amelyet automatikusan választ ki a leggyakrabban alkalmazott felvételi módok, azaz a Portré, Tájkép, Makró, Éjszakai portré és Éjszakai tájkép közül. Az Arcfelismerő rendszer érzékeli az emberi arcok jelenlétét, és automatikusan rájuk állítja az élességet és az expozíciót. 

Az Intelligens expozíciószabályozás képes arra, hogy a kép különböző területein egymástól eltérő mértékben automatikusan módosítsa az ISO-beállítást. A módosítások célja, hogy az elkészült kép valóban olyan legyen, mint amilyennek azt szabad szemmel látjuk. Ennek megfelelően az ellenfény vagy a nem megfelelő vakus megvilágítás miatt keletkező sötét (alulexponált) képrészleteket a rendszer világosítja, míg a megfelelően exponált világos (nem beégett) területeket változatlanul hagyja, így egyenlítve ki a kép sötét és világos részletei közötti különbségeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!