szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Júniusra tehető az iPhone áttörése az amerikai egészségügyi szférában, írja a Wired. A készülék új lehetőségeket nyithat a kórházi adatok kezelésében, különös tekintettel a röntgenképek és scanek kezelésére.


iPhone: Júniustól az orvosok is használhatják
© Jonathan Snyder/Wired
Júniusra várható ugyanis az iPhone 2.0-s szoftververziója, az Apple sajtóbemutatóján pedig a kórházi felhasználásokra is koncentrálva jelentette be az Epocrates rendszer támogatását. A kiterjedt gyógyszeradatbázist Palm-alapú készülékeken az amerikai orvosok már több éve használják, a hamarosan megjelenő iPhone-os verzióban az orvosok a gyógyszerekkel kapcsolatos adatokhoz pedig már akkor is hozzáférhetnek, ha nincsen vezetéknélküli WiFi-kapcsolatuk.

Az Epocrates mellett azonban hasznosabbnak tűnik az a módszer, amellyel az iPhone a röntgenfelvételeket és a CT-scaneket tudná kezelni, A telefon ugyanis olyan erős processzorral, tárhellyel és felhasználói felülettel bír, amely végre lehetővé tehetné azt, hogy az orvosok készülékeiken kezelhessék, vizsgálhassák és egyúttal módosíthassák is a kórházi felvételeket. Eddig azért nem lehetett ilyen rendszereket mobilokra vagy okostelefonokra fejleszteni, mert azok nem voltak képesek kezelni a felvételek méretet, azok tömörítési technikáit és mind a memória, mind a képfeldolgozási képességek is hiányoztak ezekből.

A júniusi új szoftverváltozat mellett a lehetőséget még az biztosítja, hogy az Apple március elején tette elérhetővé a programok fejlesztését bárki számára lehetővé tevő úgynevezett SDK csomagot. Ezzel gyakorlatilag bármilyen hozzáértő programozó képes programot írni az iPhone-ra. Ez gyakorlatilag biztosítja (többek között) az orvosi programok megjelenését, hiszen az elmúlt években számos szoftvertrükkel próbálták a programozók egyszerűbbé tenni a kórházi képfeldolgozást. Az azonban még mindig kérdéses, hogy biztonságosan használható-e az iPhone a kórházi környezetben és a vele kapcsolatos elképzelések a gyakorlatban is beválnak-e, erre azonban hozzáértők szerint is meg kell várni a júniusi bejelentéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Kisebb lehet az iPhone, változhat a MacBook

Olyan szabadalmat nyújtott be az Apple, amely révén gyakorlatilag felére csökkenhet az iPhone-ok mérete, használhatóságuk azonban nem változik. A kétoldalas trackpadnek elkeresztelt megoldás egy áttetsző felület, amely adatok megjelenítésére és érintőképernyőként egyaránt használható.

Bari Máriusz Tech

Lehallgatókészülék lehet minden iPhone

Kemény év vár az iPhone-ra: a SANS Institute az idei év negyedik legnagyobb várható veszélyének tartja az Apple telefonjára írt vírusokat, a hálón már feltűnt az első letölthető iPhone-trójai, de a legrosszabb mégis az a videó, amelyben pár perc leforgása alatt gyártanak lehallgatókészüléket az Apple kultusztelefonjából.

Bari Máriusz Tech

Szabadalmaztatná az ujjmozdulatokat az Apple?

Szabadalmaztatni kívánja az érintőképernyőkön bevethető ujjmozdulatokat az Apple. Ha sikerrel jár, problémák elé nézhetnek a multitouchos megoldásokban gondolkodó cégek.

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

Milliós tételben árulják az Astrazeneca vakcináját kormányoknak a feketepiacon

Milliós tételben árulják az Astrazeneca vakcináját kormányoknak a feketepiacon

Remek funkció jön az Androidba: wifis jelszavak pofonegyszerűen

Remek funkció jön az Androidba: wifis jelszavak pofonegyszerűen