szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A régió legnagyobb megújuló energia kiállítása, a RENEXPO 2008 szervezője által rendezett sajtóbeszélgetésen nyilatkozó biogáz- és szélenergia termelők szerint a hazai megújulóenergia-termelők a külföldi példáktól jelentősen kedvezőtlenebb kondíciókkal táplálhatnak be áramot a villamos hálózatba.


Miből lesz a biogáz?
Magyarországon a zöldáram hálózati betáplálásáért fizetett ellentételezés kedvezőtlen irányban tér el a többi európai uniós ország gyakorlatától, amely jelentős kihatással van a megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelés elterjedésére és a megújulók részarányának növekedésére. Támogató szabályozás nélkül nem zárható ki, hogy Magyarország az EU felé tett, a megújuló energia 13%-os részesedésére vonatkozó  vállalását sem fogja 2020-ig megfelelően teljesíteni.

Dr. Kovács Attila, az első Magyar Biogáz Kft. ügyvezető igazgatója szerint a biogázból megtermelt elektromos áram átvételi árait illetően Magyarországon mintegy 9-10 eurocent (26,46 forint) jár egy biogázból megtermelt „zöld” kilowattóráért, míg Horvátországban 16 eurocentet kapnak a termelők, Csehországban pedig 14-15 cent körül jár ugyanez. Szélenergiából betáplált áram esetén a magyar átvételi ár szintén 26,46 forint. Kifejtette továbbá, hogy Magyarország az EU-ban az egy főre eső biogáztermelést illetően jelenleg az utolsó helyen áll, míg Németországban 3800 biogáz üzem működik. A magyar elmaradás indokolatlan, mert a belföldi lehetőségek kiemelkedőek. Hangsúlyozta, hogy a biogáz termelés szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a szabályozási környezet a jelenleginél kiszámíthatóbb legyen. 

Stelczer Balázs, a kulcsi szélerőművet üzemeltető EMSZET Első Magyar Szélerőmű Kft. ügyvezetője szerint mindemellett hangsúlyos különbséget jelent az a 2008 januárjától érvényes hatósági előírás, amely másfél hónapra várja el előre – negyedóránkénti bontásban - az egyes részidőszakokban termelt áram betáplálásának ütemtervét, mind  a szélenergiából, mind pedig a biogázból termelt villamosenergia esetén. Ellenkező esetben, a betáplálást illető (időjárási vagy egyéb tényező miatti) eltérés 5 forint kilowattóránkénti büntetést von maga után. Erre máshol nem látni példát.

Így a jelenleg hatályos szabályozás a banki finanszírozási hátteret is bizonytalanná teszi, gátolva a szélerőművek megtérülését, fenntarthatóságát és elterjedését. A Magyar Szélenergia Társaság képviselői ezért jogi lépéseket is kezdeményeztek a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatára.

Áramtermelés, hőtermelés, szélenergia (Oldaltörés)

A biogáz hazai potenciáljának kiaknázásának egyik első hazai képviselője a Pálhalmai Agrospeciál Kft. Az országban a negyedik biogáz létesítményként elindított pálhalmai biogáz üzem a tavaly decemberi üzem indítás óta immár 3 hónapja termel eredményesen. Az átadott gáztelep teljes kapacitáson mintegy százezer tonna biomasszát dolgoz fel, melynek 60 százaléka saját forrású, a fennmaradó rész pedig regionálisan gyűjtött mezőgazdasági és élelmiszeralapú hulladék. Ezen felül még pár ezer tonna tartalékkapacitással rendelkezik.

Az 1,7 MW teljesítményű üzem mintegy 6 millió köbméter biogázt állít elő évente, amiből (1,7x8000) 12.688 gigawatt áramot képesek kinyerni. Szárszó Tibor, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. biogáz üzemének környezetgazdálkodási osztályvezetője szerint az így megtermelt áram körülbelül öt-hatezer háztartás villamosenergia-ellátásához elegendő, miközben az előállított és hasznosított biogáz mennyisége töretlenül növekszik. A pálhalmai biogáz üzem éves szinten jelenleg kb. 35 000 tonna széndioxid-kibocsátástól mentesíti a környezetet.

2001 tavaszán felépült emellett Magyarország első áramszolgáltatói hálózatba integrált szélerőműve Budapesttől 59 km-re délre, a Duna partján fekvő Kulcs községben. A kulcsi szélerőmű működése nincs kapcsolatban a lakossági energiaszolgáltatással, mivel az erőmű nem a lakossági hálózatba, hanem a DÉDÁSZ  középfeszültségű (20 kV-os) középfeszültségű távvezeték rendszerébe kerül. Ez az egyetlen szélerőmű egy éves működése során 1 250 000 kWh villamos energiát állított elő, amely kb. 750 család éves energiaigényét fedezi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Biogázt termel a pálhalmai börtönüzem

Elítéltek termelnek biogázt Pálhalmán, s ezzel megmentik saját állattenyésztési munkahelyüket. A telep nem tudott mit kezdeni a felgyülemlett trágyával, ami miatt megszűnés fenyegette a céget. A gondot egy biogáz üzem felépítése oldotta meg.

hvg.hu Gazdaság

Kinek jó a másfél milliárd eurós magyar szalmaerőmű-biznisz?

November elején megkezdődik annak a szalmatüzelésű erőműnek az építése Szerencs határában, amely a magyarországi zöldenergia-termelés egyik fontos eleme lehet. A vállalkozást azonban az utóbbi időben hangos vita kíséri. Megnéztük, hogy ki miben érdekelt.

MTI Gazdaság

Biomassza, biogáz: szakmai konzultáció a megújulókról

Németh Imre, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) államtitkára szerint elérhető az az európai uniós célkitűzés, hogy a magyarországi energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arány elérje a 20 százalékot, s ebben a legnagyobb szerepet a biomassza játszhatja.

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból