szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy magyar felhasználó – Pataki Márta – révén érte el a 10 millió szócikk-bejegyzést a népszerű online enciklopédia, a Wikipedia.

A 250 nyelvi mutációban készülő, olvasható és szabadon szerkeszthető enciklopédia tízmilliomodik szócikkét hazánkból, magyarul írták a cnet.com internetes technológiai magazin szerint – jelentette a HavariaPress. A XVI. századi angol festőről, Nicholas Hilliardról szóló magyar szócikk csütörtökre virradó éjjel született meg. A magyar nyelvű Wikipedia-változat alig kevesebb, mint 100 ezer szócikket tartalmaz, s ezzel a 250 nyelv közül a 15. helyen áll a sorban. Az angol nyelven írt szócikkek száma két és fél millió.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A Wikipedia hatással van az amerikai joggyakorlatra

Az amerikai bíróságok egyre többször hivatkoznak döntéseik indokolásában a wikipédiára, az internetes világháló szabadon szerkeszthető és hozzáférhető enciklopédájára - állapította meg a hétfői The New York Times.

Prizma

Konzervatív ellen-Wikipedia

A Wikipedia hatszor liberálisabb az amerikai népességnél, állítja a bárki által szerkeszthető internetes lexikonról...

hvg.hu Tech

A Wikipedia segítségével okosabb gépek készülhetnek

A Wikipedia segítségével a Technion kutatóintézet tudósai olyan metódust fejlesztettek ki, mellyel a számítógépeket „okosabb működésre” bírhatják, az emberek gondolkodásához hasonló józan ésszel és az összefüggések meglátásának képességével ruházva fel azokat.

MTI Tech

Wikipedia-riválist indít a Google

Ingyenes online tudástárat fejleszt a Google. A Knol néven futó projektről Udi Manber, az informatikai óriáscég műszaki alelnöke számolt be.

hvg.hu Tech

Húszezer szócikket hamisított meg a Wikipedia álprofesszora

Hamisítás áldozata lett a legnagyobb online lexikon, a Wikipedia, miután egyik legtermékenyebb munkatársáról, szerkesztőjéről, egy teológiai professzorról és egyházjogászról kiderült, hogy valójában egy a főiskoláról kirúgott 24 éves diák.

Bari Máriusz Tech

Megvan a Wikipedia utódja?

A Wikipedia online enciklopédia szócikkeinek legjobbjaiból válogat a Veropedia. A még csak kísérleti stádiumban működő oldalt a Wikipedia használóinak egy csoportja indította be, céljuk egy feddhetetlen enciklopédia létrehozása.

hvg.hu Tech

Konzervatív ellenfelet kapott a Wikipedia

A Wikipedia Amerika-ellenes, keresztényellenes és antikapitalista – állítja egy amerikai keresztény fundamentalista egyház, mely most saját online enciklopédiát indított Conservapedia néven, hogy így óvja meg a világot a gonosztól.

Prizma

Hitelesedő Wikipedia

A ritkán kijavított szerkesztő a jó szerkesztő - foglalható össze a Wikipedia online enciklopédia tervezett...

hvg.hu Tech

A Wikipedia-alapító rivális online lexikont indított

Larry Singer a Wikipedia egyik alapító tagja, saját szülöttjének indított konkurenciát. A Citizendium nevű oldallal az a célja, hogy elkerülje a Wikipedián dúló vandalizmust és következetlenségeket, miközben továbbra is ragaszkodik a demokratikus szervező elvekhez.

Felpörgetik a gyártást, több készülhet a Moderna koronavírus-vakcinájából

Felpörgetik a gyártást, több készülhet a Moderna koronavírus-vakcinájából

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

A francia kormány szerint az éjszakai kijárási tilalom nem elég a járvány megfékezésére

A francia kormány szerint az éjszakai kijárási tilalom nem elég a járvány megfékezésére