szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kutatók már régóta vitatkoznak, hogy távoli őseink vagy a globális klímaváltozás miatt tűntek el a gyapjas mamutok a Föld színéről.

David Nogues-Bravo spanyol kutató és kollégái most arra a következtetésre jutottak, hogy a felmelegedés megfosztotta élőhelyüktől a mamutokat, a kőkorszaki vadászok tevékenysége csupán az utolsó csöpp volt az ominózus pohárban - olvasható a Science Daily című angol nyelvű honlapon. Amikor az éghajlat már túlságosan meleggé vált a gyapjas állatok számára, élőhelyükre behatoltak az emberek, akiknek a korábbi, hidegebb, mamutbarát időjárás nem felelt meg. Így a mamutoknak egyszerre két kihívással kellett szembenézniük - egyrészt a hőséggel, másrészt a vadászattal. Mivel e két tényező egyszerre és ugyanazon térségben jelentkezett, nehéz külön-külön meghatározni szerepüket.

A spanyol kutatók matematikai modellezéssel választották szét a két tényező hatását. Felvázolták a klímát és a fajok eloszlását a mamuttörténelem különböző korszakaiban - 126, 42, 30, 21 és 6 ezer évvel ezelőtt. Az eredmények azt mutatták, hogy hatezer évvel ezelőtt drámai módon szűkült a mamutok élőhelye, aminek nagysága csupán 10 százalékát tette ki a 42 ezer évvel ezelőttinek. Tény azonban, hogy 126 ezer évvel ezelőtt a mamutok helyzete sokkal rosszabb volt, amikor a globálisan magas hőmérséklet még kisebbre korlátozta a számukra élhető területet, mint 6 ezer évvel ezelőtt. Mindkét időpontban az élőhelyeknek a klímaváltozással kapcsolatos elvesztése a kihalás szélére sodorta a mamutokat.

Mindezt figyelembe véve a gyapjas mamutok koporsójába az utolsó szöget a modern ember ütötte be 6 ezer éve. David Nogues-Bravo számításai szerint, ha a 6 ezer évvel ezelőtti optimális mamutszámot vesszük alapul, az embereknek elég volt személyenként három évente egyetlen mamutot elejteni, hogy a gyapjas állatok eltűnjenek a Föld színéről. Amennyiben a mamutpopuláció létszámának pesszimista becslését veszik alapul, egy-egy vadásznak elegendő volt 200 évente elejteni egy állatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Videó: A járdán hajtva mindenkinél gyorsabb volt ez az autós a Róbert Károly körúton

Videó: A járdán hajtva mindenkinél gyorsabb volt ez az autós a Róbert Károly körúton