szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Valójában a Windows beépített szolgáltatását fogjuk használni...

Valójában a Windows beépített szolgáltatását fogjuk használni, aminek a segítségével meg lehet osztani egy adott gép internetkapcsolatát a hálózat többi gépével. Igaz, esetünkben az internetet sem a „hagyományos” úton kapjuk, és a megosztás sem vezetékes hálózaton történik. Ahhoz, hogy a mobil internetből vezeték nélküli helyi hálózatot tudjunk létrehozni, szükség van egy olyan számítógépre, amelyiknek van Ethernet csatlakozója is, mert ezen keresztül fogjuk hozzákapcsolni a WiFi routert. 

A mobil internet használatához egy speciális PCMCIA kártyára vagy USB-s eszközre van szükség.  Ilyeneket különböző akciók keretében már nagyon olcsón, esetenként ingyen is kínálnak a mobilszolgáltatók. Ha sikerült a számítógépünkön, ami akár egy laptop is lehet, telepíteni és beüzemelni a mobil hálózaton keresztül elérhető internetet, már semmi akadálya, hogy ezt a kapcsolatot használja a család vagy egy kis iroda minden gépe WiFi-n keresztül. Amire még szükségünk lesz, az egy WiFi router, mert ezen keresztül  fog a többi vezeték nélkül eszköz csatlakozni, és ez fogja  kiosztani a belső hálózat IP címeit.  A mobilon „érkező” internet megosztásához nyissuk meg a Vezérlőpult/Hálózati kapcsolatok könyvtárát.

A Windows Vezérlőpult könyvtárában találjuk a Hálózati kapcsolatokat

Itt a telefonos kapcsolatok között fogjuk megtalálni azt az ikont, amelyik a mobil internetes csatlakozást jelöli.

Válasszuk ki a mobil hálózathoz tartozó Telefonos kapcsolatot

A jobb egérgombra felugró menüből válasszuk a Tulajdonságok pontot.

A jobb egérgombbal csalogathatjuk elő a kapcsolat tulajdonságait

A megnyíló ablakban több lapot is találunk, ezek közül az utolsóra, a Speciális elnevezésűre lesz szükségünk.

A Speciális lapon engedélyezhetjük a megosztást

Az „Internetkapcsolat megosztása”  résznél a „Megengedem a hálózat más felhasználóinak, hogy ennek a számítógépnek az internetkapcsolatát használják” szöveg melletti  kis négyzetet kell kipipálni.
Ez után már csak azt kell megmondani, hogy milyen hálózati kapcsolaton keresztül szeretnénk elvégezni ezt a megosztást elvégezni. Az “Otthoni hálózati kapcsolat” pontban egy legördülő menüből kell kiválasztani a csatlakozást, ami esetünkben a számítógép Ethernet portja lesz, ami általában „Helyi kapcsolat” néven fog szerepelni.

A számítógép Ethernet portjára kapcsolhatjuk a WiFi routert

Ezzel készen is vagyunk a beállításokkal, már csak annyi van hátra, hogy összekössük a WiFi routerünk bemenő Ethernet portját a internetet megosztó gép Ethernet portjával. A router bekapcsolása illetve a mobil internet kapcsolat létrehozása után már a helyi hálózatunk többi gépe is eléri WiFi-n keresztül az internetet. Azt azonban ne felejtsük, hogy a megosztás, illetve az interenet csak addig lesz a helyi hálózatban elérhető, amíg a mobil hálózathoz csatlakozó számítógép be van kapcsolva.  
A 3G-s mobil hálózatok sávszélessége átlagos használat esetén kényelmesen ki tud szolgálni egy 2-5 gépből álló helyi hálózatot. Természetesen a routeren keresztül vezetéken keresztül is csatlakoztathatunk eszközöket, ha a routeren Ethernet portok is vannak.


  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

WiFi-paradicsom Budapesten

Amikor valaki helyi hálózatot alakít ki, egyre gyakoribb, hogy vezeték nélküli...

Amnesztiát ad a kirgiz elnök azoknak, akik visszafizetik az államtól ellopott pénzeket

Amnesztiát ad a kirgiz elnök azoknak, akik visszafizetik az államtól ellopott pénzeket

Orbán influenzaoltással indította a napot

Orbán influenzaoltással indította a napot

Új szolgáltatás a Vodafone-nál: elő lehet fizetni a Mozaik digitális tananyagaira

Új szolgáltatás a Vodafone-nál: elő lehet fizetni a Mozaik digitális tananyagaira