szerző:
ISSN
Tetszett a cikk?

Oscar Wilde szerint a valóság utánozza a művészetet. Van rá példa elég. Most a nyelv előzte meg a természetet. Valósággá vált egy nyelvi fordulat.

A Newcastle Egyetemen olyan embriót hoztak létre, amelynek teljes örökítő anyaga egy férfitól és két nőtől származik. A kísérlet célja, hogy a jövőben megelőzzék az örökletes betegségeket, amelyek a sejtmagon kívül elhelyezkedő sejtszervecske, a mitokondrium DNS-ének hibái miatt jönnek létre. Patrick Chinnery neurogenetikus professzor és csapata tíz embriót konstruált, ezeket aztán öt napig hagyták életben – adta hírül a friss Magyar Tudomány.

(Embrió három szülővel. Magyar Tudomány, 2008/4)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Botrány: kidobtak 500 embriót

A SOTE meddőségi centrumában legkevesebb 500 életképes, de beültetésre nem került embriót dobtak ki két év alatt, számította ki dr. Konc János, a Magyar Asszisztált Reprodukciós Társaság elnöke, aki emiatt etikai vizsgálatot kezdeményezett a MTA etikai bizottságánál a SOTE I. Számú Női Klinika ellen - írja a Blikk.

MTI Plázs

Új módszer az embrionális őssejtek létrehozására

Emberi petesejtekből megtermékenyítés nélkül, stimulációval hoztak létre előembriókat, amelyekből gyógyításra alkalmas őssejteket nyertek ki - olvasható a Cloning and Stem Cells című szakfolyóirat internetes kiadásában.

hvg.hu Plázs

"Döbbenet, amit a SOTE művelt az előembriókkal"

Legalább ötszáz életképes, de be nem ültetetett előembriót dobtak ki a Semmelweis Egyetem I. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikáján két év alatt. "Megfagyott az ereinkben a vér, amikor fény derült a történtekre" - fogalmazott Kaáli Géza professzor, a nevét viselő intézet alapítója. Az embriókat fel lehet ajánlani tudományos célra, odaadhatják más betegeknek, s csak legvégső esetben kell azokat kidobni.

MTI Világ

Nincs EU-támogatás az embrió- és őssejt kutatásokra

Elutasította az Európai Parlament jogi bizottsága azt a lehetőséget, hogy az Európai Unió kutatási keretprogramján belül bármilyen uniós támogatásban részesülhessenek az emberi embrión és az embrionális őssejteken végzett kutatások.

MTI Tech

Először kutatnak emberi embriókból származó őssejtekkel a franciák

Hat, közintézményben dolgozó biológuscsoport kapta meg elsőként Franciaországban az engedélyt arra, hogy kutatást folytasson emberi embriókból származó őssejtekkel – adta hírül a Le Monde című napilap Carine Cambyre, a Francia Orvosbiológiai Hivatal főigazgatójára hivatkozva.

Prizma

Transzgén egérembrió

17-szeres nagyításban: az amerikai Gloria Kwonnak ez a képe futott be az első helyre a japán Nikon cég mikroszkópos...

MTI Tech

Nem hibázott a SOTE az előembriók megsemmisítésekor

Nem hibázott a megtermékenyített, de be nem ültetett embriók megsemmisítésekor a Semmelweis Egyetem I. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikája - mondta el Papp Zoltán professzor, klinikaigazgató hétfőn.

Vasárnaptól vége a 140 km/h-s száguldásnak az osztrákoknál

Vasárnaptól vége a 140 km/h-s száguldásnak az osztrákoknál

Egy náci strici, akiből keresztény vértanút csináltak

Egy náci strici, akiből keresztény vértanút csináltak

Fia barátnőjétől bérelt lakást a fideszes képviselő

Fia barátnőjétől bérelt lakást a fideszes képviselő