szerző:
hvg.hu

A NASA által kifejlesztett szerkezet nem csak a csomagokat és az űrhajósok lakókapszuláját szállítja majd, de fúrni és rakodni is képes lesz.

A Popular Science legutóbbi számában beszámol az A.T.H.L.E.T.E. nevű robot bemutatójáról. A rövidítés magyarul körülbelül annyit tesz: bármely terepen bevethető, hatlábú, földönkívüli felfedező (All-Terrain Hex-Limbed Extra-Terrestrial Explorer). A szerkezetet a NASA Kaliforniában található Pasadenában székelő Jet Propulsion Laboratory (JPL) nevű kutatóintézete fejlesztette ki. A jelenlegi prototípus – amely a készítők szerint körülbelül fele akkora, mint a véglegesre tervezett változat – 2,4 méter széles és 2,1 méter magas. Hat, egymástól függetlenül működtethető kerekes lába segítségével közlekedik, amelyeket – ha a terepviszonyok úgy kívánják – fékekkel berögzítve akár lépegetésre is lehet használni. Ennek köszönhetően az Athlete egyaránt boldogul a sík és a sziklás terepen is.

Az A.T.H.L.E.T.E. a lakókapszulával és a kerekére erősített fúrófejjel
© NASA

A robot 4,8 km/h-s sebességgel közlekedve akár 15 tonnás tömeget is elbír, így ideális lehet az űrhajósoknak szállást adó Hold-kapszula, illetve különböző felszerelés szállítására. Az Athlete robotokból többet is össze lehet kapcsolni, s a kapszulákat össze is lehet nyitni, így az asztronauták átjárhatnak lakórészükből a kutatólaborként funkcionáló modulokba.

„A koncepció alapötletét a lakóautók és lakókocsik adták” – magyarázta Brian Wilcox, at Athlete-projekt egyik vezetője a Popular Science-nek adott interjújában. „Amikor egy lakókocsival elmegyünk nyaralni, a szállásunkat magunkkal visszük, ám ha elmegyünk kirándulni, a lakókocsit hátrahagyjuk és csak az autónkkal közlekedünk. Az Athlete lényege, hogy az űrhajósok magukkal vihetik a szállásukat, és onnan rövidebb távokra különálló holdjárókat használva juthatnak el. Fontos azonban, hogy a robot nem lépheti át a 4,8 km/h-s sebességet, ugyanis ezzel kockáztatnánk, hogy felborul az alacsony gravitációban.”

A robotot akár az űrhajósok, de a földi irányítás is képes mozgatni (akár hangvezérléssel is), ugyanis hatszögletű keretének minden oldalán kamerák biztosítják a megfelelő látási viszonyokat, amelyek akár panorámaképet is közvetíthetnek a Földre. Az Athlete kerekeit különálló motorok vezérlik, s lehetőség van az egyes lábakra különböző szerszámokat és egyéb segédeszközöket csatolni. Így akár talajmintákat is vehetnek, illetve a nehéz felszerelési tárgyakat is mozgathatják az űrhajósok.

A JPL kutatói remélik, hogy már 2012-ben eljuttathatnak egy tesztpéldányt a Holdra, s így nyolc évük maradna tesztelni a lakómodulokat, mielőtt a NASA beindítja 2020-ig tervezett Hold-misszióját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bari Máriusz Tech

Önfenntartó űrbázis a Holdon?

Ausztrál tudósok egy csoportja olyan űrbázist tervezett, amely képes szinte teljesen önfenntartó módon működni, több milliárdnyi dollárt takarítva meg ezzel az űrbüdzséből. Ha a bázis jelenlegi állapotában működőképes lenne, lakói három évig csak vegetariánus étrendet fogyaszthatnának, értesült a cosmosmagazine.com weboldal.

MTI Tech

Bemutatták az első kínai fotót a Hold felszínéről

Kínában hétfőn bemutatták a Holdról készült első olyan fényképet, amelyet az október végén felbocsátott és azóta Hold-körüli pályára állt Holdistennő 1 (Csang-o ji-hao 1) elnevezésű Hold-szonda továbbított a földi irányítóközpontba.

MTI Tech

Már toborozzák a Holdra az űrturistákat

A Space Adventures amerikai cég már a Holdra toboroz űrturistákat - nyilatkozott a The Washington Postnak Eric Anderson, a cég alapítója, aki szerint Charles Simonyi kalandja is azt bizonyítja, van kereslet az űrlátogatásokra.

MTI Tech

A Google 30 milliót ajánl a Holdra szállásért

Húszmillió dollárt (közel 3,7 milliárd forintot) ajánl fel annak a magáncégnek a Google Inc. vállalat, amely elsőként juttat pilóta nélküli, adatokat a Földre továbbító űrjárművet a Holdra; további tízmilliót (1,8 milliárd forintot) pedig a második helyezett és a külön díjazottak kapnak - jelentette be csütörtökön az internetes cég vezetője.

Bari Máriusz Tech

Éveken belül lesz térerő a Holdon

Holdra telepített mobilhálózatot tervez a NASA és a BNSC brit űrközpont. Ha a projektet elfogadják, a 2020 után építendő holdbázis lakói teljes térerőt élvezhetnek és gyakorlatilag csak egy hívásnyi vagy SMS-nyi távolságban lesznek a Földtől.

MTI Tech

NASA: Kína küldhet legközelebb embert a Holdra

Kína küldhet legközelebb embert a Holdra, akár már egy évtizeden belül az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA vezetője szerint; a washingtoni kongresszus szerint félő, hogy az Egyesült Államok elveszíti vezető szerepét az űrkutatásban.

hvg.hu Tech

Geológus professzor hamisítja a Hold-port a NASA-nak

Dr. James L. Carter 43 évig dolgozott a University of Texas dallasi intézményében. A geotudományok doktoraként széleskörű ismertségre tett szert. Nyugdíjazása után azonban a Föld helyett inkább a Hold felé fordult a figyelme.

Névtelen vádak után függesztették fel a Berlini Állami Balettiskola vezetőit

Névtelen vádak után függesztették fel a Berlini Állami Balettiskola vezetőit

Evolúciótagadó rajzpályázatot hirdettek magyar fiataloknak a kormány támogatásával

Evolúciótagadó rajzpályázatot hirdettek magyar fiataloknak a kormány támogatásával

Lackfi János beköszönt a nők méhébe

Lackfi János beköszönt a nők méhébe

Ashley Graham nem szégyelli terhességi csíkjait

Ashley Graham nem szégyelli terhességi csíkjait

Megváltozott a Google Maps, más-más országokból más-más térkép látszik

Megváltozott a Google Maps, más-más országokból más-más térkép látszik

Kipusztulás szélén ausztrál koalák egy része a bozóttüzek miatt

Kipusztulás szélén ausztrál koalák egy része a bozóttüzek miatt