szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tricoderma reesei nevű gomba genetikai anyagának elemzése során fontos információk derültek ki arról, hogyan bontja le ez az élőlény a növényi szöveteket egyszerű cukrokká.

A Los Alamos National Laboratory és a U.S. Department of Energy Joint Genome Institute vezette amerikai kutatógárda a Nature Biotechnology című szaklapban publikálta felfedezését, amelynek segítségével hatékonyabban lehetne a kukoricát, prérifüvet vagy akár lakossági hulladékot etanollá alakítani. A hulladékokból előállított etanol pedig a benzin "zöldebb" alternatívája.

A T. reesei a második világháború során szerzett kétes hírnevet, amikor meglepő gyorsasággal tette tönkre a katonai sátrakat és ruházatot a Csendes-óceán déli részén. A gomba enzimjei segítségével a cellulózt és hemicellulózt monoszacharidokká alakítja, amelyeket aztán megemészt. A genetikai elemzés eredményei meglepőek voltak - az elvárásokkal szemben kevesebb génje felelős az enzimtermelésért, mint rokonainak. A tanulmány egyik szerzője, Diego Martinez, a Los Alamos kutatója szerint ez a tény arra enged következtetni, hogy kivételesen hatékony a fehérjekiválasztó rendszere. 

Ipari méretekben a gombával enzimeket lehetne termeltetni, amelyeket tisztítva azután egy cellulózt tartalmazó vizes oldathoz lehetne keverni, hogy cukrokat nyerjenek belőle. A cukrot pedig végül élesztő segítségével etanollá lehetne alakítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!