szerző:
hvg.hu

Joseph Lieberman szenátor hétfőn szólította fel a YouTube-ot arra, hogy törölje adatbázisából az al-Kaida által készített videókat. A megosztó megtagadta a kérelmet, a hivatalos válasz szerint nincsenek olyan anyagok, amelyek sértenék az erőszakot kizáró oknak tartó szabályzatot, írja a UPI hírügynökség.


© AP
Lieberman Eric Schmidtet, a Google elnökét kereste meg levelével, amelyben azt kérte a YouTube-tól, hogy moderálják anyagaikat úgy, ahogyan azt az oldal közösségi szabályzata alapján várni lehet, és töröljék az erőszakos extremista csoportok erőszakot ábrázoló  videóit. Véleménye szerint elég egyértelműen ki lehet szúrni az al-Kaida és a többi szélsőséges csoport anyagait, mivel számos iszlám csoport logókkal vagy egyéb motívumokkal azonosítja magát a videókban.

A szenátor levelében a szabályzatot szó szerint idézi, miszerint nem engedélyezett az erőszak ábrázolása, valamint nem lehet olyan videókat feltölteni, amelyekben megsértenek, megtámadnak vagy megaláznak embereket; ezzel szemben az al-Kaida iraki és afganisztáni médiacsoportjai amerikai katonák megsebesítését vagy meggyilkolását is ábrázolják.

A YouTube hivatalos blogposztban válaszolt, amelyben az olvasható: a legtöbb videó, amelyekre a felhasználók felhívták a moderátorok figyelmét, sem erőszakot, sem gyűlöletkeltő beszédet nem tartalmazott, ezért nem is törölték őket, mivel megfeleltek a közösségi szabályzatnak. A YouTube ezen kívül még mindig a szabad véleménynyilvánítást támogatja, amely szerint mindenki szabadon beszélhet nézeteiről, olvasható a hivatalos véleményben.

A levélben foglaltakra számos ellenvélemény érkezett. John Morris, a Center for Democracy and Technology vezető ügyésze szerint sem a YouTube, sem a szenátor nem tehet semmit azért, hogy a videók lekerüljenek az internetről, már csak azért sem, mert szerinte a terrorista propagandavideók "semmi illegálisat nem tartalmaznak." Morris szerint az ilyen anyagok előzetes eltávolítása technikailag elég nehezen megvalósítható, a valósághoz ugyanis nem áll közel az az elképzelés, hogy valakik a felhasználók által feltöltött összes videót átnézzék.

© AP
"Ha automatizált mechanizmusokkal vizsgáljuk meg ezeket a videókat, törlődne egy híradórészlet vagy egy dokumentumfilm is azért, mert terrorista videók részleteit használja vagy mert egy extremista csoport logója jelenik meg benne?", kontrázik rá az előző felvetésre az extremista webes kommunikációval foglalkozó Intel Center munkatársa, Ben Venzke. Szerinte a megosztóoldalakon található videókat nem is a csoportok teszik fel, hanem olyan magánszemélyek, akik máshol találták az anyagokat és "még nem is feltétlenül támogatják a terroristákat".

"Nem abban rejlik a lényeg, hogy leszedjük-e ezeket a videókat a YouTube-ról vagy sem, hanem abban, hogy a videók számos más helyen is megtalálhatóak lesznek. Folyamatosan jelennek meg új oldalak, ahova ezeket fel lehet tölteni, és ha egyet megszüntetnek, tíz érkezik a helyére. Az igazi probléma az internet lényege és jellege, ami teljesen lehetetlenné teszi az irányítást és az információhoz való hozzáférés kontrollálását" - nyilatkozta Venzke a UPI-nak. Venzke véleménye számos hírszerző véleményét tükrözi, miszerint Lieberman a legrosszabb embernek szaladt neki a témában. "Hiába szedjük le az anyagot a YouTube-ról, ez semmiben sem változtat a fő terrorista csoportok terjesztési kísérleteire, már csak azért sem, mert a fő dzsihadista csoportok nem a YouTube-ot használják videófeltöltésre" - szögezte le Venzke. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Újabb bin Laden videó jelenik meg rövidesen

Egy iszlámista weboldalon megjelent hír szerint rövidesen újabb felvételt helyeznek el az interneten az al-Kaida terrorszervezet vezetőjétől, Oszama bin Ladentől. Az értesülések szerint a videón a terrorista vezér Irakról és egy, az országban működő csoportról beszél majd.

hvg.hu Tech

Terrorizmus 2.0

A világhálót nem csak a technikai fejlődéssel lépést tartó bűnözők, a szoftverkalózok és a gyerekpornó-kereskedők használják illegális célokra, de a saját propagandájukat terjeszteni kívánó, illetve a polgári célpontok ellen támadást tervezgető terrorista szervezetek is. Persze a különböző rendvédelmi szervezetek és ügynökségek igyekeznek kiszűrni a potenciálisan ártó szándékú elemeket, azonban a jelen pillanatban jóval több, az emberiség mindennapjait kiszolgáló rendszer áll csaknem védtelenül egy esetleges támadás előtt, mint amire fel lennénk készülve. Összeállításunkban megnézzük, melyek a civilizáció legsebezhetőbb pontjai a kibertérből érkező fenyegetésekkel szemben.

hvg.hu Tech

Mit rejtenek a Stasi megsemmisített dokumentumai?

Amikor leomlott a berlini fal, a keletnémet titkosrendőrség, a Stasi dolgozói kétségbeesetten próbálták meg eltüntetni az évtizedek során felgyűlt jelentéseket. Kutatók most a legmodernebb digitális technológia segítségével próbálják meg az apró fecnikből összeállítani az egykori besúgói jelentéseket - írja a Wired.

Bari Máriusz Tech

Terrorizmus 2.0: működik a virtuális valóság

Az amerikai Kongresszusi Kutatószolgálat (CSR) közelmúltban publikált jelentése szerint Amerika nincs egyedül a világhálón - az általa katonai tréningre és hírszerzésre használt web 2.0-s technológiák ugyanis más nemzeteknél is ugyanúgy megtalálhatóak. A Scientific American híradása mégis csak az amerikai oldal eredményeit taglalja.

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Marabu FékNyúz: Az anyjuk kipcsakját!

Marabu FékNyúz: Az anyjuk kipcsakját!

Radar360: A nap, amikor Borkai kilép a Fideszből

Radar360: A nap, amikor Borkai kilép a Fideszből

Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének