szerző:
MTI

Ahhoz, hogy Magyarországon 2020-ban a megújuló energiaforrások részaránya 15 százalékos, a zöld áram részaránya pedig 20 százalékos legyen - az előzetes becslések alapján - körülbelül 400 milliárd forint állami támogatás szükséges.

Erről Szerdahelyi György, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium vezető főtanácsosa beszélt szerdán, a TÜV Rheinland InterCert Kft. által szervezett konferencián Budapesten. 30 százalékos támogatással számolva a teljes ráfordítás elérheti az 1300 milliárd forintot - tette hozzá.

Magyarországon 2005-ben a megújuló energiaforrások részaránya 4,3 százalékos, a zöld áram részaránya pedig 2006-ban körülbelül 4 százalékos volt.

A szakember kifejtette, hogy Magyarországnak az elkövetkezendő években négy energetikai kihívással kell megküzdenie: a mintegy 80 százalékos energiaimport-függőséggel, az energiaforrások drágulásával, a klímaváltozással és az Európai Unió energiapolitikájának való megfeleléssel.

Szerdahelyi György szerint megoldást a környezet védelme, a megújuló energiaforrások részarányának növelése és az energiatakarékosság jelenthet.

Magyarországnak fosszilis energiaforrások hiányában a megújuló források kihasználására kell összpontosítania, illetve meg kell fontolnia egy újabb atomerőmű építésének lehetőségét is. Szerinte az országnak mindenképpen csak előnye származik abból is, ha kőolajvezetékek haladnak át területén.

Magyarország nem rendelkezik megfelelő mennyiségű földgáz-készlettel sem, és mivel a lakosság 70 százaléka földgázt használ, az utánpótlás esetleges megszűnése komoly problémát jelentene - tette hozzá. A stratégiai készletek fokozása mellett a földgáz-hálózat fejlesztése is fontos célkitűzés.

A kőolaj világpiaci árának emelkedése szintén afelé hat, hogy az ország az alternatív energiaforrások felé forduljon, illetve, hogy felértékelődjön az atomenergia szerepe.

Magyarország az EU-nak való megfelelés jegyében készítette el azt a Nemzeti Cselekvési Tervet, amely biztosítja az energiafelhasználás fokozatos (évi 1 százalékos) csökkentését, illetve a megújuló energiaforrások fokozatos elterjesztését.

A klímaváltozás globális hatásaival kapcsolatban elmondta, hogy változatlan ütemű kibocsátás esetén 2050-re a földi fajok 17-35 százaléka kihalhat és 2060-ra a károk nagyságrendileg azonosak lehetnek a globális GDP-vel. A megoldást a szén-dioxid-kibocsátás 60 százalékos, a metánkibocsátás 15-20 százalékos, illetve a dinitrogén-oxid-kibocsátás 70-80 százalékos csökkentése jelentené a megújuló energiaforrások növekvő használata mellett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Megújuló energiaforrások

Az Európai Bizottság (EB) becslése szerint további 10-15 milliárd euró befektetésre lenne szükség, hogy a tagországok elérjék a megújuló energiaforrások használatában maguk elé tűzött célt. Az EU 1997-ben hozta nyilvánosságra azt a tervét, hogy 2010-re az energiafelhasználás 12 százaléka származzon megújuló forrásokból (szél, víz, nap, biomassza), amivel a szén-dioxid-kibocsátást 200 millió tonnával, az 1990-es szint 6 százalékával tudnák csökkenteni. A célokat részletezve egy 2001-es irányelv már azt rögzítette, hogy az évtized végére a megújuló energiaforrások adják az EU áramfelhasználásának 22,1 százalékát.

Bari Máriusz Tech

Megtalálták a következő megújuló energiaforrást

Hamarosan már nem csak az óceán hullámait, hanem a víz hőmérsékletét is megújuló energiaforrásként használhatjuk majd. Az évtizedes ötlet egy 19. századi francia fizikus, Jacques Arsene d'Arsonval ötletén alapul, aki szerint a tengert egy hatalmas napenergiagyűjtőként is fel lehet fogni, írja a The Telegraph.

hvg.hu Tech

A Golf-áramlatból nyernének ki nagy mennyiségű megújuló energiát

A világ egyik legjelentősebb, kihasználatlan energiaforrása a világ óceánjainak mozgása. S míg a hullámgenerátorok és a tengerek felszínén horgonyzó szélturbinák egyelőre még kezdeti fázisban vannak, a mélyben áramló víz erejét jóformán egyáltalán nem hasznosította az emberiség.

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Gréczy Zsolt: Neveletlenség Dobrev Klárát Gyurcsány Ferencnének hívni

Gréczy Zsolt: Neveletlenség Dobrev Klárát Gyurcsány Ferencnének hívni

Jogerősen elmarasztalta a bíróság Márki-Zay Pétert, amiért megsértette a hódmezővásárhelyi kórház hírnevét

Jogerősen elmarasztalta a bíróság Márki-Zay Pétert, amiért megsértette a hódmezővásárhelyi kórház hírnevét

Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata

Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata