szerző:
MTI

A nemzeti elektronikus személyazonosító rendszerek határokon átnyúló elismertetésére irányuló kísérleti programot jelentett be pénteken az Európai Bizottság, ez 13 tagállamban fogja lehetővé tenni a közszolgáltatásokhoz való egyszerű hozzáférést.

Az Európai Unióban az állampolgárok mintegy 30 millió elektronikus személyazonosító kártyát használnak különféle közszolgáltatások igénybevételére, például társadalombiztosítási vagy munkanélküli ellátás igénylésére, illetve adóbevallásra.

A bizottság projektjének köszönhetően a polgárok nemcsak hazájukban, hanem az egész unióban igazolhatják személyazonosságukat, és használhatják nemzeti elektronikus személyazonosító rendszerüket. A terv szerint e rendszereket nem cserélik le, hanem összehangolják és összekapcsolják egymással - áll a bizottság Brüsszelben kiadott közleményében.

A kísérleti program keretében Ausztria, Belgium, az Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Szlovénia, valamint a nem EU-tag Izland közös munkával lehetővé fogják tenni a különböző nemzeti elektronikus személyazonosító rendszerek összekötését és azt, hogy a polgárok interneten kapcsolatba lépjenek a közigazgatással.

Ez azt jelenti, hogy egy diák például hazai elektronikus személyazonosítóját használva iratkozhat be egyetemre külföldön. Létezik már néhány, határokon átnyúló szolgáltatás: ilyen például az a belga honlap, amelyen külföldi cégek jelentkezhetnek svéd állampolgárok alkalmazására. A projekt megvalósulása után ezt saját nemzeti elektronikus személyazonosító kártyájukkal tehetik majd meg.

Az üzleti, tanulmányi vagy üdülési céllal Európán belül utazó uniós polgároknak döntő előrelépés lesz, és a munkavállalók európai mobilitását is előmozdítja, ha az Európai Unióban bárhol egyszerű hozzáférés nyílik a közszolgáltatásokhoz - áll a brüsszeli indoklásban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Internetes vitafórum Európa jövőjéről

Kedden délután 3 és 5 óra között internetes beszélgetésre várja az európai polgárokat az Európai Bizottság több tagja és munkatársa, köztük Margot Wallström, a Bizottság elnökhelyettese, valamint Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi és Andris Piebalgs energiaügyi biztos.

MTI Tech

Az EU adatvédelmi magyarázatot vár a Google-tól

Az Európai Bizottság adatvédelmi tanácsadó testülete pénteken felszólította az amerikai Google Inc. internetes keresőrendszert és tartalomközlőt, hogy adjon felvilágosítást a rendszer személyiségi jogokat érintő adatkezeléséről.

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret