szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ egyik legkisebb állatkája, mely 40 millió éve felhagyott a szexuális úton való szaporodással, más élőlényektől lopkodja a géneket - írják amerikai kutatók a Science című tudományos folyóirat legfrisebb számában.

Baktériumok, gombák, sőt még növények génjeit is megtalálták beépülve a mindössze nagyjából ezer sejtből álló mikroszkopikus méretű állatkák, a Bdellod rotiferek DNS-ében.

A minden vizes élőhelyen, így a tengervízben és édesvízben is megtalálható Bdelloid rotifereknek mintegy 370 faja él, közös tulajdonságuk, hogy csak nőstényeik vannak, és szűznemzéssel szaporodnak, azaz klónozzák önmagukat.

Túlélőképességük ennek ellenére különlegesen nagy, képesek teljesen kiszáradva fennmaradni, majd újraéledni, és a sugárzással szemben is feltűnően ellenállóak.

A cambridge-i Harvard Egyetem munkatársai, Arkhipova és Matthew Meselson azt vizsgálták, hogyan szerzik meg, és hogyan hasznosítják az új géneket az apró állatkák.

Az evolúció során a szexuális szaporodás segítette elő az élőlények változásokhoz való alkalmazkodását, mert így tudtak új géneket beszerezni, és a hibás kópiákat kiküszöbölni. A kivételes képességű, 0,1-1 milliméteres áttetsző állatkák, a Bdelloid rotiferek azonban rácáfolnak az ivartalan szaporodás "zsákutca" voltára. DNS-ük tanulmányozása segítheti túlélőképességük okainak feltárását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

237 ok a szexre: ki, miért csinálja?

Hogy miért szexelnek az emberek? Egy új tanulmány sorra vette az érveket, és meg sem állt 237-ig. Az okok a magasztostól a botrányosig terjednek. Egyes indítékok a szívből jönnek, míg mások az anatómiában gyökereznek.

MTI Tech

Az embrionális őssejtkutatás javára döntöttek Brazíliában

Az embrionális őssejtkutatás javára döntött Brazília legfelsőbb bírósága csütörtökön. A testület mind a tizenegy tagja támogatta az embrionális őssejtkutatást engedélyező 2005-ös szövetségi törvényt, amelyet az akkori főügyész, Claudio Fontenelles támadott meg arra hivatkozva, hogy sérti az élethez való jogot, és így alkotmányellenes.