szerző:
hvg.hu

A szén-dioxid terhelést kifejező úgynevezett szénlábnyom (carbon footprint) mellett eddig kevéssé vették figyelembe az emberi működésnek a vizekre vonatkoztatott terhelését. Most azonban holland kutatók felmérései alapján már azt is megtudhattuk, hogy mennyi vízre van szükség egy kiló marhahús, vagy egy csésze kávé előállításához.

Egy kád víz kell hozzá
© Dripnet
A KeepGreenGoing.com weboldal értesülései szerint a vízlábnyom (water footprint) voltaképpen, az egyes emberek által használt tárgyak előállításához és az általuk igénybevett szolgáltatásokhoz szükséges vízmennyiséget jelenti. Ugyanez kiterjeszthető országokra, vagy akár épületekre is.

Az A.Y. Hoekstra és A.K. Chapagain által készített tanulmány szerint az országok esetében a vízlábnyom értéke azt a vízmennyiséget jelenti, amelyre az adott nemzetnek szüksége van, ipari termékei előállításához, illetve a szolgáltatásokhoz, melyeket polgárai igénybe vesznek. Egy országos vízlábnyom két részből áll, a belföldi készletekből merített víz mennyiségéből és a külföldről importált vízből.

A kutatócsoport néhány statisztikát is közölt, hogy könnyebben fel tudjuk mérni környezeti hatásunkat. Egyetlen kilogramm marhahús előállításához – az állat megszületésétől a bélszín feltálalásáig – nem kevesebb, mint 16 000 liter vízre van szükség. De egyetlen csésze kávé elkészítéséhez is 140 liter vízre van szükség.
Kínában az egy főre eső vízlábnyom 700 köbméter évente, míg az Egyesült Államokban ugyanez az érték 2500 köbméterre rúg.
Egy átlagos európai valahol a kettő között található 1300-1500 köbméterrel.

Hoekstra és Chapagain kutatásai szerint egyetlen 125 milliliteres csésze kávé elkészítéséhez 140 liter vízre van szükség, ennek legnagyobb részét a kávécserje öntözésére kell fordítani. Ez annyit tesz, hogy egyetlen csepp kávéhoz 1100 csepp víz kell. A felmérés helyszínén, Hollandiában a lakosság teljes kávéfogyasztása 2,6 milliárd köbméter vizet emészt fel évente, ami a Meuse folyó éves hozamának 36 százaléka. S ez csupán a világ teljes kávéfogyasztásának 2,4 százalékát teszi ki. A Föld összes kávérajongójának ellátása évente 110 milliárd köbméter vizet igényel, ez másfélszerese a Rajna éves hozamának, s tizenötszöröse a Meuse folyóénak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

A jövő háborúit a vízért folytatjuk majd?

Kritikus történelmi korszak küszöbén állunk. Az erőforrások - a kőolajtól és az ivóvíztől az uránércig és a szemes terményekig - apadnak, ezért az energiafüggő országok egymással versengve keresik majd az éhségüket csillapítani képes országok kegyeit, amíg a hiány pótlására a technika fenntarthatóbb megoldást nem kínál. Pár évtizeden belül a víz és az élelem is elsőrendű konfliktusforrás lesz, akárcsak ma az olaj. Részlet a HVG Kiadó gondozásában megjelent Jövő-dosszié című könyvből.

Bari Máriusz Tech

A víz lehet a XXI. század olaja

Közhasznú találmányokkal rukkolt elő a Segway feltalálója. Míg az egykerekű, ön-egyensúlyozó roller viszonylag kevés ember kezében fordult meg, annál nagyobb tömegeknek szánja Dean Kamen víztisztítóját és generátorát.

MTI Tech

WWF: nem tartható fenn a magyar ökológiai lábnyom

Nagyobb a magyarok "ökológiai lábnyoma" a fenntartható fejlődés alapján nekik járónál, és a nyugat-európai országoké még nagyobb - mutatható ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentéséből.

MTI Itthon

Aszály, árvíz, ivóvíz-gond várható Magyarországon

Az ENSZ adatai szerint jelenleg egymilliárd ember nem jut biztonságos ivóvízhez - hangsúlyozta Somlyódy László Széchenyi-díjas akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vízi közmű és környezetmérnöki tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja