szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

A tapintás és a számítástechnika összekapcsolódása nem feltétlenül az iPhone-hoz hasonló érintőfelületekben merül ki: a koreai Sungkyunkwan és a Nevadai Egyetem kutatói ugyanis összetekerhető tapintófelületet mutattak be, amely számos futurisztikus felhasználási lehetőséget nyit meg.


A dél-koreai Ig Mo Koo fejlesztő és kollégái szerint az újszerű tapintófelület puha és az emberi test bármely része körül összetekerhető, nemcsak a tenyéren, a karon vagy az ujjakon. A felület úgy juttat információkat, taktilis visszajelzéseket a bőrfelülethez, hogy a beleépített elektródák feszültséget indukálnak, ennek köszönhetően pedig a vékony filmrétegek nyomást okoznak a készüléket hordó személy bőrén.

A készülék alapanyagát adó elektroaktív polimer képes nagymértékű elasztikus feszültséget elviselni, így nagyobb alakváltozást követően is vissza tudja nyerni eredeti formáját. A stimulációs mechanizmushoz nem szükséges bonyolult elektronikai megoldás, emellett előnye az is, hogy energiahatékony, költséghatékony s előállítani is könnyű.

A puha felület számos területen használható fel: használható ruhaként, virtuálisvalóság-billentyűzetként, a vakok is alkalmazhatják Braille-felületként, de érzőkesztyűként, illetve finommozgásokat igénylő tele-sebészkesztyűként is használható, mondják a fejlesztők - egy összetettebb virtuális valóságba ugyanis e fejlesztés révén a tapintás és az érintés érzéke is bevonható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Jön, jön, jön: videóinterjú Szijjártó Péter külügyminiszterrel ma este a hvg.hu-n és a hvg360-on

Jön, jön, jön: videóinterjú Szijjártó Péter külügyminiszterrel ma este a hvg.hu-n és a hvg360-on