szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ehhez nincs szükség extra minőségű keyboardra, ami kell, az szinte minden hétköznapi...

Ehhez nincs szükség extra minőségű keyboardra, ami kell, az szinte minden hétköznapi PC-s billentyűzeten rendelkezésre áll. Mindössze egyetlen dolog nélkülözhetetlen, egy ingyenes, nyílt forráskódú kis szoftver, a KeyBoardLink.
Ezzel az aprócska programmal gombnyomásnyi távolságra kerülnek tőlünk a legfontosabb Windows alkalmazások, és az említett szoftver még a használatukat is igyekszik megkönnyíteni.

Alkalmazások gyorsabb indítása

A KeyboardLink kifejezetten célorientált alkalmazás, így sajnos csak adott windowsos programok használatának a leegyszerűsítésére szolgál, ám már ezzel is nagyon megkönnyítheti a munkát egy átlagos, XP-vel felvértezett PC-n.
A telepítése nem túl bonyolult, egy tetszőleges mappába kell csak átmásolni a letöltött ZIP fájl tartalmát (lehetőleg olyanba, amit ott is hagyhatunk, és nem fogjuk törölni, amíg a programot használni szeretnénk).
Elindítása után a program „leül” a Tálcára, és egy zöld pipával jelzi, hogy aktív. Ha duplán kattintunk erre az ikonra, akkor letilthatjuk vagy újra engedélyezhetjük a program működését, a jobb egérgombbal kattintva rá pedig előcsalhatjuk a menüjét és benne a fontos Settings menüpontot.

Rendszerfunkciók elérése billentyűkkel

Az így elérhető ablakban a General fülön állíthatjuk be, hogy a KeyboardLink elinduljon-e automatikusan a Windows minden indításakor, illetve itt választhatjuk meg az alap billentyűkombinációt, amelyet a későbbiekben megadott billentyűk lenyomásával együtt kell használnunk, hogy elérjünk adott funkciókat vagy programokat.
Ha például kiválasztjuk a Windows (Win) billentyűt, majd az Office fülön a Wordhöz a W billentyűt társítjuk, akkor ettől kezdve a Windows + W kombinációt lenyomva elindul a Word. Megadhatjuk persze ehhez mondjuk a Win + Shift + W variációt is, ez már ízlés dolga.
A program Media Player fülére kattintva határozhatjuk meg, hogy mely kombinációkkal szeretnénk irányítani a Windows Media Playert. Így nem kell előkeresnünk a program ablakát, ha például léptetni szeretnénk a dalok között vagy mondjuk changerőt módosítanánk – megoldhatjuk mindezt billentyűzetről.

Az alap beállítások

A Software fülön a leggyakrabban használt Windows alkalmazásokhoz rendelhetünk billentyűket (Notepad, Calculator stb.). A böngésző és a médialejátszó esetében használhatunk azWindows sajátjai helyett mást is (például Firefoxot és iTunest).
Az Office fülre kattintva a Microsoft Office alkalmazások gyors elérését oldhatjuk meg, míg a System fülön különféle rendszerfunkciókhoz rendelhetünk billentyűket (például hangerőszabályozás, Lomtár ürítés, képernyővédő azonnali elindítása stb.).
A KeyboardLink nagyon kezes és „energiatakarékos” alkalmazás, egyetlen hátránya, hogy nem rendelhetünk a segítségével tetszőleges programokhoz gyorsbillentyűt, kizárólag azokhoz, amelyeket a program felajánl. Abban viszont reménykedhetünk, hogy egy későbbi verzióban pótolják a fejlesztők ezt a hiányosságot. Addig is kiváló megoldás azok számára, akik egyszerűen szeretnének gyorsbillentyűt rendelni a Windows alkalmazásaihoz és adott rendszerfunkciókhoz.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

15 uniós országnak elege van az 5G-s konteókból, közös cselekvésre hívnak

15 uniós országnak elege van az 5G-s konteókból, közös cselekvésre hívnak

A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket

A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket