szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tízezer ember befogadására alkalmas úszó várost tervezett egy belga építész. A vízililiomra emlékeztető mesterséges szigeteket elsősorban azoknak szánják, akiknek a globális felmelegedés következtében emelkedő tengerszint miatt el kell majd hagyni otthonaikat. A tengeri városok teljesen önfenntartóak lesznek.

Az Inhabitat.com környezetvédelmi témákkal foglalkozó weboldal értesülései szerint a Vincent Callebaut által tervezett, Lilypad elnevezésű óriás szigetek célja, hogy teljesen önfenntartó lakóhelyet kínáljon a klímaváltozás következtében hontalanná válóknak.

A Lilypad lakói az óceánok élővilágát is megfigyelhetik
© Inhabitat.com

A mesterséges sziget tervezésekor a mimikri jelensége lebegett Callebaut szemei előtt. A az óriási vízililiom károsanyag kibocsátása zéró, az építész ugyanis szem előtt tartotta a megújuló energiák (nap, szél, dagály és biomassza) felhasználását. A Lilypad nem csak a saját energiaszükségleteit fedezi, de titán-dioxid borításának köszönhetően meg is köti a légkör szén-dioxid tartalmát.

A Lilypad-városok a part közelében lebegnének
© Inhabitat.com

Az óceánok felszínén lebegő városok körülbelül 50 000 ember számára kínálnak otthont. A különleges formatervben különféle felszín-típusok szerepelnek – például egy mesterséges lagúna is – hogy változatosságot biztosítsanak a lakók számára. A Lilypad-ek vagy a part közelében lebegnének, vagy vándorolnának az óceánon, attól függően, hogy a nagyobb tengeri áramlatok – például a Golf-áramlat – merre sodorják az építményeket.

Bár a terv egyelőre még jó ideig terv marad csupán, a Lilypad ötlete számos olyan újítást eredményezhet, amelyek segítenek a klímaváltozás miatt jelentkező problémák leküzdésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

A klímaváltozásnak is vannak előnyei

A klímaváltozásnak jó oldalai is lesznek – állítják osztrák kutatók az idén nyáron véget ért „StartClim” elnevezésű nagyszabású projekt eredményeit értékelve.

MTI/hvg.hu Tech

A klímaváltozás népvándorláshoz, az pedig háborúhoz vezet

A globális felmelegedés egyike a legjelentősebb fenyegetéseknek, amelyekkel az emberiségnek szembe kell néznie – figyelmeztettek kutatók, ismertetve egy tanulmányt, amely szerint klímaváltozások a múltban éhínségekhez, háborúkhoz és népességcsökkenéshez vezettek.

hvg.hu Tech

Úszó atomerőműveket tervez Oroszország

Míg az USA vívódik a nukleáris energia használata kapcsán, Oroszország nem tétovázik, s uszályokra telepített atomerőművekkel kívánják orvosolni az energiahiányt az ország egyes vidékein.

hvg.hu Tech

Eltűntek a napfoltok – jelentős lehűlés jöhet

Eltűntek az akár 80 ezer kilométer átmérőjű sötét foltok a Nap felszínéről. A Naprendszer középpontjában található csillag aktivitása folyamatosan váltakozik, azonban mostanában még a témával foglalkozó kutatók sem találnak magyarázatot arra, hova tűntek ezek a foltok, és milyen következményekkel járhat a már évek óta tartó csend a napfolttevékenységben.