szerző:
MTI

Saját honlapot hoztak létre a Droglátó eszköznek és feltalálójának Holló Jánosnak a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány munkatársai, ezen azt állították az új eszköz gyorsan és egyszerűen szűri ki a drogosokat, ám sem az eszköz, sem a feltaláló nem létezik.

A médiahack akcióra is épülő társadalmi célú kampányt azért találták ki, hogy fórumot teremtsenek a drogprobléma kezelése kapcsán felmerülő valós igényekre és azok ütköztetésére.

A média képviselőit csütörtök délután sajtótájékoztatóra hívták azzal a céllal, hogy bemutatják a Droglátót és feltalálóját. Az eszközről a honlapon azt írták, hogy képes kiszűrni a drogfogyasztókat. Az esemény elején azonban bejelentették, hogy sem a találmány, sem Holló János nem létezik.

"Nem hiszünk a csodaszerekben, és abban sem, hogy a legális és illegális szerek fogyasztásáról gondolkozhatunk úgy, hogy azt függetlenül kezeljük a minket körülvevő társadalmi és környezeti hatásoktól. Amennyire a drogfogyasztás jelensége komplex, úgy a megoldásokban is komplex és árnyalt módszereket kell keresnünk" - mondta Barna Erika, addiktológiai konzultáns, kommunikációs igazgató.

Az alapítvány célja, hogy rámutasson a drogprobléma tudományos alapokon nyugvó megközelítéseinek szükségességére, a jelenkori drogprobléma kezelésének hiányosságaira és a hiteles információk elérhetőségének nehézségeire.

"Sajnos még ma is sokan hatósági attitűddel, lehetőleg azonnali megoldást remélve szeretnék kezelni a problémát" - hangoztatta Barna Erika.

A www.droglato.com című weboldalt május 27-én indították el és június 26-án új tartalommal töltötték fel, amely immár a kampány valódi célját, hátterét és a szervezőket mutatja be. Varga Dániel, pedagógus webfejlesztő számolt be arról, hogy az egy hónap alatt, amíg a Droglátót mutatták be a honlapon 12 400 látogatás történt, 11 500 egyedi látogatóval 34 ezer oldalletöltést számoltak. Összesen 309 látogató töltötte le a jelentkezési lapot, vagy írt elektronikus levelet, ebből 117 fő regisztrálta magát önkéntes tesztelőnek.

Az olvasói levelekben 63-an fejezték ki rokonszenvüket és biztatásukat a találmánnyal kapcsolatban, 96-an felháborodásukban írtak, 144 fő élénk érdeklődést mutatott vagy a szerkezet működését illetően vagy a kezdeményezés egyéb körülményei kapcsán. Médiahackre hat fő gyanakodott.

A találmány tesztelőinek motivációi között leggyakrabban a fiatalok megóvásának szándéka állt. Szülők, rokonok, tanárok, kollégiumi intézményvezetők, nyári gyermektáborok nevelői jelentkeztek ezzel az indokkal. Akadtak, akik egész városok, települések drogfogyasztási helyzetét kívánták volna felmérni a találmány segítségével, továbbá egészségügyi-orvosi eszközöket gyártó cég viszonteladói felajánlást tett - mondta Varga Dániel. Hozzátette, a honlapon regisztráltak adatait megsemmisítik.

A Kék Pont 1996 óta igyekszik szolgáltatásokat nyújtani a drogprobléma kezelésére. Prevenciós munkacsoportjukban holisztikus szemléletű, középiskolásoknak szóló programot dolgoztak ki egészségiskola néven. Budapesti gyermekotthonok és nevelő intézetek fiataljainak hozták létre az Ezredforduló Budapest név alatt futó projektjüket.

"Nem a jószándékú emberek megtévesztése volt a cél, a szemléletmódosításra akartuk felhívni a figyelmet" - fogalmazott Barna Erika.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot