szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Televízió m2-es csatornája - az ORTT engedélye alapján – 2008. augusztus 1-jén leállítja a műholdas (analóg) sugárzást, s megkezdi a csak digitális jelek továbbítását.


Az m2 továbbítása a jövőben

Az analóg műholdas sugárzás leállításának dátuma: 2008. augusztus 1. Ettől az időponttól az m2 műholdon, csak digitálisan, a következő paraméterekkel vehető:

Műhold: Eutelsat HotBird8 (13° Kelet)
Transzponder: 71
Vételi Frekvencia: 12130,26 MHz
Szimbólum sebesség: 27500
FEC: 3/4
MCPC / DVB-S / QPSK / MPEG2 & MPEG4

Az MTV úgy döntött, hogy az eddigi SD/4:3 formátum mellett kialakítja az SD/16:9 és HD változatok előállításának műszaki feltételeit. Év elején megkezdte az intézmény az előkészületeket, s lépéseket tett azért, hogy a HD 1080i jeleket eljuttassa a nézőkhöz. Az ORTT 2008. június 4-ei határozatában engedélyezte az m2 jelenlegi (analóg) műholdas sugárzásának leállítását, és digitális módon történő továbbítását.

Az augusztus elsején kezdődő kísérleti időszak után a HD tartalmak továbbítását 2008. augusztus 8-ától – a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepségének közvetítésével – kezdi meg az m2. A HD sugárzás mellett az SD formátumú (nem kísérleti!) – digitális formátumú – adás továbbra is elérhető lesz.

A jelzett digitális csomagban az m2 programját az alábbi formákban továbbítják (a tartalmilag teljesen megegyező, díjmentesen, szabadon fogható):

SD/4:3 - A mai formátumnak megfelelő változat. Elsősorban a „hagyományos,” analóg kábeltelevíziós továbbításra, illetve a régi digitális műholdas vevőkészülékkel rendelkezők egyéni műholdas vételéhez javasolják.

SD/16:9 - A „valódi szélesvásznú” (hagyományos készülékeken „anamorf”) formában megjelenő változat. Elsősorban az IPTV, a digitális (SD) kábeltelevíziós továbbításra, illetve a digitális műholdas vevőkészülékkel rendelkezők egyéni műholdas vételéhez javasolják.

Kísérleti HD - Az „újdonság”. A HD IPTV és a digitális (HD) kábeltelevíziós továbbításra, illetve a HD digitális műholdas vevőkészülékkel rendelkezők egyéni műholdas vételéhez kívánják biztosítani.

Hogyan foghatjuk az új adásformátumokat? (Oldaltörés)

A lakossági (egyéni) közvetlen műholdas vételhez minden mostani (SD) digitális műholdvevő továbbra is használható lesz, számukra a 16:9-es képarány adhat új lehetőséget. Az új HD adás vételéhez HD (MPEG4) vételre alkalmas digitális műholdvevő szükséges. (A teljes HD megjelenítéshez HD Ready vagy Full HD televízió is elengedhetetlen az otthonokban!). A jelenleg analóg (egyéni) műholdvevővel rendelkező háztartások (az analóg továbbítás megszűnése miatt) a továbbiakban csak egy (akár SD, akár HD) digitális műholdvevő beszerzése után tudják majd az m2 műsorát élvezni.

Azoknak a nézőknek, akik kábeltelevíziós vagy IPTV (szolgáltatói) hálózaton keresztül nézik az MTV műsorát, a mostani formában történő vételükhöz nem kell tenniük semmit! Számukra az átállást elvégzik a kábeltévé szolgáltatók. Az analóg kábeltévét nézők továbbra is a megszokott módon élvezhetik a műsort, de a digitális (SD) szolgáltatást előfizetőknek lehetőségük lesz az új formátum (16:9) vételére is.

A Magyar Televízió azt szeretné, ha a kábeltévé és az IPTV hálózatokon keresztül is eljutna a HD adás a nézőkhöz, ez induláskor csak bizonyos szolgáltatóknál lesz elérhető. Ezekben az esetekben a díjszabást a szolgáltatók határozzák meg, és a szükséges HD „set-top box”-ok biztosítása is az ő feladatuk! (A teljes HD megjelenítéshez HD Ready vagy Full HD televízió itt is elengedhetetlen.)

Az említett új (digitális) műholdvevőket az ezzel foglalkozó műszaki áruházakban vásárolhatják meg az érdeklődők. Az SD változatok már 10 ezer forinttól, amíg a HD-k 50 ezer forinttól kaphatók. (Mint minden eszköz esetében, a tényleges árak a típustól, annak szolgáltatásaitól függnek!)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pintér Sándor volt államtitkárának megtetszett a parkolási biznisz

Pintér Sándor volt államtitkárának megtetszett a parkolási biznisz

Üvegablakon keresztül láthatják egymást a karanténba zárt diákok és szüleik

Üvegablakon keresztül láthatják egymást a karanténba zárt diákok és szüleik

670 delfintetemet mosott partra a víz, a halászokat okolják a történtek miatt

670 delfintetemet mosott partra a víz, a halászokat okolják a történtek miatt