szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A londoni Természettudományi Múzeum gyűjteménye többek között vagy 28 millió rovarfajtát őriz, az intézmény szakértőinek mégis meggyűlt a baja a múzeum kertjében feltűnt rizsszemnyi bogárkával, amelyet lassan másfél éve nem tudnak azonosítani.

Először tavaly márciusban pillantották meg a kertbe költözött új lakókat. A mandula formájú piros-fekete mintázatú bogárkák nagyon jól érezték magukat a platánokon, és három hónap múltán már lépten-nyomon lehetett velük találkozni az épület környékén, sőt a főváros központi parkjaiban is elterjedtek - mondta el kedden a múzeum gyűjteményi igazgatója.

Szerinte nem túl valószínű, hogy a londoni belvárosban új fajt fedezzenek fel a tudósok, az ilyen szenzációkat az ember inkább a trópusi őserdők mélyéhez köti.

Igazából az állatka nagyon hasonlít egy közép-európai bogárfajra, az Arocatus roeselii-re, csupán annyi a különbség, hogy a rokon kicsit világosabb piros és az égerfát kedveli.

Az entomológusok, azaz rovartudósok egyelőre úgy könyvelték el, hogy a múzeumi jövevények a roeselii rokonai lehetnek, csak alkalmazkodtak a körülményekhez, és átszoktak a platánfákra. Ugyanakkor elismerték, az sem nem kizárt, hogy mégis egy teljesen új fajtáról van szó.

Nos, az idő majd eldönti, hiszen eddig sem kapkodták el a dolgot: "Megvártuk, hogy vajon túléli-e a brit telet. Él és virul, így most már ideje lesz kitalálni, hogy tulajdonképpen mivel is van dolgunk" - mondta az igazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Új makifajt fedeztek föl

Két új félmajom fajt fedeztek föl Madagaszkár szigetén német tudósok, akik számára a hatalmas sziget egyfajta evolúciós Eldorádóvá kezd válni.

MTI Tech

Új cápafajt fedeztek fel

A kalapácsfejű cakkos cápák kutatása közben az ismertekhez látszatra hasonló, de genetikailag teljesen különböző cápafajt fedezett fel az Atlanti Óceán észak-nyugati partjainál Dr. Joe Quattro.

BBC Tech

Új emlősfajt fedeztek fel Borneón (fotó)

Feltehetően új állatfajt fedeztek fel a WWF kutatói egy borneói őserdőben, melynek fennmaradása azonban az érintetlen területek folyamatos irtásával veszélyben van.

MTI Tech

Ötvenkét új állatfajt fedeztek fel Indonéziában

Ötvenkettő új, eddig soha nem látott cápa, garnéla, korall, s más tengeri állatfajt fedeztek fel indonéziai kutatók Új-Guinea indonéziai részének nyugati partjai előtt, az úgynevezett Madárfej-félszigetnél.

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani