szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai és a brit védelmi minisztériumok milliárdos fejlesztései helyett egy egyszerű kereskedelmi lézerből átalakított fegyvert vethetnek be rövidesen Afganisztánban és Irakban.

A Boeing is saját lézerfegyver kifejlesztésén
dolgozik, amellyel a repülőket támadó
rakétákat semlegesíthetik
© Boeing
A Daily Telegraph brit lap értesülései szerint a mikrohullámú „fájdalomfegyvert” is kifejlesztő amerikai Raytheon cég által tervezett LADS (Laser Air Defence System – Légvédelmi Lézerrendszer) a Phalanx rakétaelhárító eszközök vezérlését használva a levegőben semmisíti meg a célpont felé tartó rakétákat és gránátokat.

Több évtized és több milliárd dolláros fejlesztések után nem az amerikai védelmi minisztérium technológiája kerülhet a harcterekre, hanem egy mindössze másfél év alatt összeállított rendszer. A Raytheon egy az autóiparban használatos lézereszközt alakított át, amely a fény sebességével olvasztja meg a levegőben száguldó lövedékek külső héját és felrobbantja a belső robbanótöltetet.

A LADS-rendszert már tesztelik, s már sikeresen megsemmisítettek vele egy 60 milliméteres gránátot. A cég tervei szerint szeptemberben az amerikai hadsereg részvételével az első éles teszteket is megejthetik, s ha sikereket érnek el, a lézerfegyver már jövőre ott lehet a harctereken.

Az amerikai védelmi minisztérium tárgyalásokat folytat a céggel, hogy fegyverüket ötvözzék a jelenlegi Phalanx gépágyúkkal, amelyek rendkívüli tűzgyorsaságukat kihasználva több ezer lövedékkel támadják a beérkező rakétákat, ezáltal védve a harcoló katonákat.

Egy február során történt támadáskor az iraki Bászrában kiderült: ezek a rakétaelhárító rendszerek nem garantálják a fegyveresek biztonságát. A Daily Telegraph egyik riportere is a helyszínen volt, amikor négy 107 milliméteres rakétát lőttek ki a bászrai légibázisra. A Phalanx ágyúk kettőt ugyan megsemmisítettek, a másik két lövedék azonban becsapódott, egy brit pilóta halálát okozva.

A lézerrendszerektől azt remélik a védelmi minisztériumok vezetői, hogy még azelőtt meg tudják semmisíteni a beérkező rakétákat, hogy azok sérülést, vagy anyagi kárt tudnának okozni.

„A LADS jelentősen megemelné a Phalanxok hatékonyságát” – magyarázta a Telegraph riporterének Mike Booen, a Raytheon közvetlen energiaátvitelű fegyvereinek fejlesztését vezető igazgató. „Kellően pontos lesz ugyanis, hogy még időben megállítsa a rakétákat, gránátokat. S mivel lövedékek helyett fotonokat használ, soha nem fogy ki a munícióból, amíg az áramforrás biztosítva van.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Az elviselhetetlen fájdalomnak fekete a színe

A valós eredetű erős fájdalmat érzők általában pirosnak, barnának, a nagyon erőset érzők feketének, a pszichés eredetű fájdalomban szenvedők viszont élénk lila vagy sárga színűnek "látják" szenvedésüket – erről számoltak be kutatók a Pszihologicseszkij Zsurnal című orosz lélektani szakfolyóiratban.

Bari Máriusz Tech

Riportert oszlattak fájdalomsugárral

Fájdalomsugárral sütötték meg az amerikai 60 Minutes tévéműsor riporterét. A tömegoszlató fegyver mikrohullámokkal forrósítja fel a bőrfelületet és készteti menekülésre a sugara útjában állókat, ennek a kamera elé álló David Martin összesen három másodpercig tudott ellenállni.

Bari Máriusz Tech

Készül az olcsóbb fájdalomsugár

Újabb részletek láttak napvilágot az "aktív visszatartó rendszernek" nevezett fájdalomsugárról, többek között kiderült azt is, hogy biztonsági rés is került hozzá: azonosítóval rendelkező emberek útjából ugyanis eltér a fegyver.

hvg.hu Tech

Agyő, ágyú! Pár év múlva a harctereken lesznek a lézerfegyverek

A Ronald Reagan elnöksége alatt Amerikában útjára bocsátott csillagháborús tervek egyik központi eleme volt a rakétaelhárító lézerfegyverek kifejlesztése. Azt a projektet ugyan törölték, de a lézerfegyverek fejlesztése nem állt meg, s hamarosan a harctereken is jelen lesznek a sugárágyúk.

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala