szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Van víz a Marson - jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, miután a bolygó felszínét kutató Phoenix szondának sikerült tapaszatalati úton megerősítenie a víz marsi jelenlétét.

"Van vizünk" - közölte a NASA által szervezett tájékoztatón William Boynton, az Arizonai egyetem kutatója. A szenzációs bejelentést magyarázva a tudós felidézte, hogy "a vízjég jelenlétére utaló jeleket láttak már a Mars körül keringő Odyssey űrszonda megfigyeléseiben", majd látták az eltűnő jég nyomát a Marson május végén landolt Phoenix önjáró laboratórium egyik mintájáról készült fotókon, de "most sikerült első ízben megérinteni és 'megízlelni' a marsi vizet".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prizma

Phoenix a Marson

Sikeresen landolt hétfőn hajnalban az amerikai Phoenix űrszonda a Mars eddig kevéssé vizsgált fertályán, az északi...

MTI Tech

A Phoenix nehezen boldogul a Marson

Gondot okoz a Marsot kutató Phoenix űrszonda első talajvétele a NASA kutatóinak, az automata űrlaboratórium által kiemelt első rög, túlságosan durvaszemcsézetű, s a labor egyelőre nem tudja elemezni azt - közölte a kaliforniai Pasadenában lévő földi irányítás.

Bari Máriusz Tech

A Marsról írja blogját a Phoenix szonda

Nemcsak biztonságban szállt le a Phoenix a Mars felszínére, hanem folyamatosan nyomon is lehet követni űrbeli élményeit. A szondával kapcsolatos hírek a Twitter gyorsblog-rendszeren olvashatóak.

MTI Tech

Jeget talált a Marson a Phoenix

A tudósok szerint a NASA Phoenix szondája az egyik legutóbbi talajmintával jeget hozott a felszínre - jelentették be a misszió illetékesei.

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött