szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A FormatFacrory a profiknak talán nem lesz olyan megkapó, mint a korábbi cikkünkben...

A FormatFacrory a profiknak talán nem lesz olyan megkapó, mint a korábbi cikkünkben ismertetett MediaCoder, de a kezdőknek szívet melengetően egyszerű lesz a használata.
DVD rippeléshez persze továbbra is ajánlható a Handbrake, amely ebben a témakörben szinte lekörözhetetlen, ráadásul keresztplatformos, viszont konvertálni nem tud a különböző formátumok között. A FormatFactory viszont erre is képes, igaz, csak Windowson.

Egyszerre konvertálhatunk különféle fájltípusokat

A program a telepítéstől kezdve magyarul kommunikál (persze ez a Windows beállításaitól függ, de a Language menüben később is válthatunk magyarra), így a használata még csak nyelvtudást sem igényel.
A felépítése praktikus, s bár szépnek nem mondanánk, azért igazán barátságos felülete van (és van néhány skin is hozzá).
Külön kategóriákra osztották a videókkal, hangokkal, képekkel, mobil eszközökkel, lemezekkel kapcsolatos lehetőségeket. Az első négy kategória esetében csak kiválasztjuk, mi legyen a célformátum, majd a megjelenő ablakban a Fájl hozzáadása gombra kattintva begyűjtjük a konvertálandó állományokat. A kimenet beállítása gombra kattintva még beállíthatjuk a minőségi jellemzőket vagy a haladóbbak kézzel is állítgathatnak ezt-azt, majd kattintás az Ok gombra, végül az Indításra, és már indul is a konvertálás. Mielőtt az Indítás gombra kattintanánk, még választhatunk további konvertálási feladatokat is, vagyis ha sokféle fájlt szeretnénk átalakítani különböző formátumokba, érdemes előbb mindent begyűjteni a listába (vegyesen felvehetünk kép-, videó- és hangkonvertálási feladatokat), s a végén kattintani az Indítás gombra. Hosszabb videók esetében így ott is hagyhatjuk a gépet, és mire visszajövünk, mindenből elkészül a kívánt változat. Sőt, azt is beállíthatjuk, hogy a gép lekapcsoljon a munka végeztével, így ha mindezt lefekvés előtt indítjuk el, és a gép pirkadat előtt végezne, nem kell aggódnunk, hogy feleslegesen fogyasztja az áramot, amíg fel nem ébredünk.

DVD másolási lehetőség

Kényelmes és egyszerű módszer. Mint említettük, van lehetőség a konvertálás jellemzőinek módosítására is, de a FormatFactory mégis inkább a kezdőknek vagy a kényelmes haladóknak készült. Ha iPodunk van, csak bejelöljük, hogy annak megfelelően konvertáljon, ha PSP-nk, akkor annak. Az FLV formátumot is támogatja, így akár a YouTube-ról letöltött videókat is átkonvertálhatjuk a lejátszónkra.
A képek konvertálása esetén azonban érdemes belenézni a beállításokba, ugyanis ott nem csak a képformátum változtatására tudjuk használni a programot, hanem méretezni, forgatni, tag-elni stb. is lehet, több képet egy menetben.

A képeknél nem csak konvertálhatunk, hanem forgathatunk, méretezhetünk is

DVD-t videofájlba vagy ISO képfájlba is másolhatunk, tetszésünk szerint.
Mindent egybevetve, a FormatFactory nagyon kényelmesen használható, így ajánlott mindenkinek, aki gyorsan és egyszerűen szeretne konvertálni zenét, videót vagy képet. Nálunk egyetlen gond volt vele, nevezetesen TIFF formátumba nem igazán konvertálta a képeket. Úgy tűnik, semmi sem tökéletes...
Végezetül: ismét hangsúlyozzuk, hogy kizárólag saját felhasználásra rippelhetjük megvásárolt filmjeinket, (mondjuk azért, hogy megnézzük hordozható lejátszónkon).


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!