szerző:
techline.hu

Bár számítógépes és konzoljátékokkal Dunát lehetne...

Bár számítógépes és konzoljátékokkal Dunát lehetne rekeszteni, napjainkban ezen a téren is inkább a mennyiség, mintsem a minőség elve érvényesül. Hogy miért unalmasak és „egyformák” a mai játékok annak számos oka lehet: a legtöbben az ugrásszerű hardver- és videokártya-fejlődést okolják: napjainkban nem annyira a szórakoztatás és az igényesség, mint inkább az élethű vagy látványos grafikai megvalósítások dominálnak a játékokban. Gasztronómiai hasonlattal élve: a csomagolás gyönyörű, de odabenn nem kimagasló minőségű marcipán, csak egy félig avas csokiszelet található.  

Természetesen ez tíz (húsz…) éve ez még másképpen volt: grafika és erős hardver nem lévén, a fejlesztők kénytelenek voltak szórakoztató dolgokat, remek történeteket, innovatív megoldásokat kitalálni. Így születtek olyan játékklasszikusok, amelyeket a mai napig sem sikerült nemhogy reprodukálni, de még csak megközelíteni sem. Itt van például az 1984-es Elite, ami – leszámítva mai szemmel nevetséges grafikáját – napjainkban is a legkomplexebb és legélvezetesebb űr-szimulátor játék, vagy a Maniac Mansion, minden kalandjátékok alfája és omegája.

A játékfejlesztők tehát hajszolják a bevételt, egyre másra ontják a csodás grafikájú „elbutító” játékokat (ezekben főleg lőni kell, valamint lőni… néha esetleg szeletelni vagy darabolni) – az internetes közösség azonban szerencsénkre nem csügged, és felveszi a harcot az igénytelenség ellen. A már boltokban sem kapható retró játékokból „remake”, azaz felújított, ingyenes verziók születnek, az eredeti elemeket meghagyva, a megjelenést azonban (többé-kevésbé) a mai kor igényeihez és hardveréhez igazítva. A Techline összegyűjtötte a szerkesztők kedvenc remake-jeit – kellemes töltögetést és játszadozást minden nosztalgiázni vágyó Olvasónak!

Masters Of Orion 
Az 1993-as Masters Of Orion remek darab volt: megteremtette a mai napig divatos „menedzselős űrstratégia” alapjait, és hosszú hónapokig képes volt lekötni a galaxist meghódítani vágyó játékost. A játék grafikailag erősen felturbózott verziója letölthető innen, de hogy a Macintosh rajongók sem maradjanak ki a jóból, egy Mac verzió is található belőle itt.

Ha elég ügyesek vagyunk, a galaxis urai lehetünk... Ha nem, akkor meg lúzerei:-)

A grafikai újításokon kívül a játékmenet nem sokat változott: bolygókat foglalunk el, flottákat építünk és irányítunk – a kellemes szórakozás garantált!

Heretic 
A „Doom-korszakban” jelentek meg olyan klasszikus 3D-s játékok, mint a Hexen, a Heretic vagy a Descent. Érdekes világával a Heretic kiemelkedett közülük: kicsit misztikus, kicsit „varázslós”, jó pár logikai feladvánnyal és érdekes fegyverekkel és egyedi pálya dizájnokkal.

Minden ugyanolyan mint az ősidőkben - csak most már Flash alapú...

A Heretic remake-je ráadásul igen különleges: letöltenünk sem kell, hiszen Flash alapú, azaz böngészőből játszható.  

Freescape 
A világ első háromdimenziós játéka a Freescape - amikor Ian Andrew designer 1986-ban felvázolta, hogy egy háromdimenziós játékot készítene C64, ZXSpectrum és IBM PC számítógépekre, minden szakértő azt jósolta, hogy ez bizony lehetetlen. Nos, Ian győzött, a szakértők tévedtek: megszületett a világ első igazi 3D-s játéka a Freescape. (A sokak által első 3D-s játékként emlegetett Wolfenstein 3-D csak 1992-ben jelent meg).

A világ első 3D-s játéka - ezúttal új köntösben...

A játék teljesen felújított, OpenGL grafikát használó verziója letölthető innen. 
 
Maniac Mansion 
Túl sokat nem érdemes írni erről a darabról, ellenben mindenkinek érdemes legalább egyszer végigjátszania: a Lucasarts 1987-es, klasszikus kalandjátéka felejthetetlen karakterekkel, helyszínekkel és poénokkal végre felújított verzióban is elérhető: igaz, a grafikán nem sokat javítottak, cserébe azonban megmarad az eredeti „pixeles” hangulat”, ami a Maniac Mansion védjegye. Ha esetleg valaki elakadna a játék során, itt talál egy magyar nyelvű végigjátszást - de először próbáljuk meg saját kútfőből megoldani a játék feladványait, úgy sokkal élvezetesebb, mint segítséggel.

Az örök klasszikus - a Maniac Mansion a mai napig szórakoztató és humoros

A Maniac Mansion felújított változata letölthető innen.

Colonization
Az eredeti Colonization (1995) sikere főleg az újrajátszhatóságban rejlett: egy stratégiai játék, ami minden esetben más és más! A játék 1492-ben kezdődik, és a játékos angol, francia vagy spanyol hódítók bőrébe bújhat– választásunk után a többi nemzetet természetesen a gép fogja irányítani.

Csak komoly stratégáknak!

A játék stratégia a javából (nem lesz tehát könnyű dolgunk), de egy kis építkezés, diplomácia és csatározás meghozhatja a sikert és a hódítás örömét, ha nem is első, de sokadik almalommal biztosan. Windows és Mac verzió is készült - letölthető innen

Nebulus
És végül egy aranyos remake, a könnyedebb kikapcsolódást kedvelőknek:  az 1980-as Nebulus igen sikeres játék volt, köszönhetően az egyedi ötletnek. A játékban nincs más dolgunk, mint feljutni egy torony tetejére, hogy azután egyre nehezebb feladványokkal tarkított tornyok következzenek (a mai napig nem ismerek senkit, aki teljesen végigjátszotta volna az eredetit, lévén, hogy nem volt benne mentés opció).

Első ránézésre egyszerű - pedig mennyire nem az!

Sok-sok ügyesség, türelem és némi gondolkodás szükséges a sikerhez – a grafikai megvalósítás (a tornyok forognak, ahogy haladunk felfelé) pedig a mai napig különlegesnek számít, olyannyira, hogy nem azóta sem készült hasonló játék, csak egy ingyenes felújítás Windowsra, ami letölthető innen.  Jó szórakozást!
 
 
 
 
 
 
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vörös Virágé a magyar női síugrás első világkupapontja

Vörös Virágé a magyar női síugrás első világkupapontja

A kínai csodatoronytól a porszívós biciklikig: mi működik és mi nem a szmog ellen?

A kínai csodatoronytól a porszívós biciklikig: mi működik és mi nem a szmog ellen?

Ezen a térképen folyamatosan követheti, merre fertőz a koronavírus

Ezen a térképen folyamatosan követheti, merre fertőz a koronavírus

Márki-Zay: A Fidesz visszaszerezte a szavazóit Győrben

Márki-Zay: A Fidesz visszaszerezte a szavazóit Győrben

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat

Újabb koronavírusos beteget találtak az USA-ban

Újabb koronavírusos beteget találtak az USA-ban