szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Iránymutatásokat tett közzé szerdán az Európai Bizottság az európai mobiltelevíziózási szolgáltatások uniós versenyének élénkítése érdekében.

Számítások szerint 2013-ra a mobiltelevíziózásból származó éves bevétel világviszonylatban túlszárnyalhatja a 7,8 milliárd eurót is. Egyes EU-tagállamokban ez év tavaszán jelent meg ez a fajta szolgáltatás, és a fogyasztói kereslet egyre nő. Csak Hollandiában 10 ezer felhasználó fizetett elő a szolgáltatásra ősz elejéig. 

Az Európai Bizottság márciusban vette fel az EU hivatalos szabványjegyzékébe a DVB-H műszaki szabványt. A DVB-H szabványon alapuló mobiltévé-szolgáltatásokat egyre növekvő mértékben vezetik be és alkalmazzák a világ más részein is, például Marokkóban, Indonéziában, Oroszországban és Szingapúrban. 

Most az EU legfőbb végrehajtó testülete - a tagállamokkal és az ágazattal szoros együttműködésben - meghatározta azokat a fő elveket, amelyeket a tagállami jogalkotóknak és kormányoknak a mobiltelevíziózással kapcsolatos szolgáltatások engedélyezése során követniük kell. Eddig csak néhány tagállamban - például Ausztriában, Finnországban, Franciaországban és Németországban - született jogszabály az új mobiltévé szolgáltatásokról. 

Az iránymutatások szerint egyértelmű, átlátható és megkülönböztetéstől mentes engedélyezési eljárásra van szükség. A nyújtott szolgáltatás minőségi kritériumainak szerepelniük kell az engedélyezés feltételei közt, mégpedig a beltéri lefedettség és az adatátviteli minőség tekintetében is. 

A brüsszeli Bizottság az is javasolja, hogy amennyiben a szolgáltatásnyújtás ésszerű határidőn belül nem veszi kezdetét, legyen visszavonható a mobiltelevíziózás céljára rendelkezésre bocsátott frekvenciahasználati engedély. A szabályozó szerveknek ezen túlmenően azt tanácsolja Brüsszel, hogy az engedélyezési eljárást tegyék nyitottá az ágazat összes szereplője számára, valamint hogy ösztönözzék a távközlési szolgáltatók (a szolgáltatásnyújtók) és a műsorszórók (a tartalomszolgáltatók) közötti együttműködést. Végezetül a Bizottság felkéri az ágazatot, hogy biztosítsa a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatásoknak az Európai Unión belüli kompatibilitását. Ez olyan, nem jogvédett technológiák kiválasztásával valósítható meg, amelyeket az összes fogyasztó a használt készülék típusától függetlenül, külön kiegészítők nélkül igénybe vehet a mobiltévézéshez.

A Bizottság egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az analóg televíziózásról a digitálisra való áttérés folyamata új frekvenciatartományokat tesz elérhetővé, amelyek mobiltelevíziós szolgáltatások nyújtására is felhasználhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Tech

Kockáztat a mobilipar, amikor a mobiltévére fogad

Úgy tűnik, a mobilipar a televíziós típusú műsorszórásban véli felfedezni azt a meggyőző alkalmazást, amitől a fogyasztók rákapnak a következő generációs hálózatok használatára. A fogyasztói felmérések azonban csekély érdeklődésről tudósítanak.

hvg.hu Tech

A Nokia a Teracommal indít mobiltévét

A Nokia és a Teracom új kereskedelmi DVB-H mobiltelevíziós próbaüzemet indít Stockholmban. A projekt, amely az ATG, a Boxer, a Nokia, a Sveriges Radio, a Sveriges Television/UR, a Telenor, és a Teracom együttműködésében valósul meg, 400 fogyasztó bevonásával 2006 októberétől decemberig tart..

Infinit Tech

Átalánydíjas mobiltévé-előfizetéseket szeretnének az európaiak

Legrosszabb esetben az európai mobilosok 5, legjobb esetben 70 százaléka fog tévét nézni készülékén 2015-ben. Az elterjedtség mértéke a műsorkínálaton és az árakon fog múlni; a különböző piaci szereplők összefogása nélkül azonban nem sok jóra lehet számítani.

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton - videó

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton - videó

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát