szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tudták még sarokbaszorítani a világ legnagyobb torrentoldalát a jelenleg is zajló stockholmi perben. A tárgyalás második napján elejtették a vádak felét, a harmadik napon pedig elhangzott: lehet, hogy valaki meglopta a torrentoldal adminisztrátorát, valamint lehet, hogy a King Kong nevű felhasználó tényleg a kambodzsai dzsungelekből tölti le magának kedvenc tévésorozatait, írja a TorrentFreak.


Peter Sunde (TPB)
© http://tpbtrialimages.blogspot.com/
Meglepően gyorsan zajlott le a The Pirate Bay (TPB) stockholmi perének második napja: a felperes több technikai tévedést is vétett: nem volt képes bebizonyítani, hogy az általa bizonyítékként haszált .torrent fájlok az oldal trackereit használták, emellett tévesen értelmezte a DHT fogalmát - így Håkan Roswall felperesnek el kellett ejtenie mindazon vádakat, amelyek a szerzői jogsértésben való bűnrészességgel kapcsolatosak. A torrentoldal adminisztrátorait így már csak az anyagok elérhetővé tételében lehet bűnösnek találni.

A hanglemezgyártók érdekvédelmi szövetsége, az IFPI mindezek után olyan nyilatkozatot tett közzé, amely szerint Roswall technikai tévedései mit sem változtatnak a benyújtott kompenzációs igényeken, csak jobban lehet fókuszálni arra, hogy az oldal szerzői jog által védett munkákat tesznek közzé illegálisan. Peter "brokep" Sunde, a TPB egyik adminisztrátora mindehhez csak annyit tett hozzá Twitteren: EPIC WINNING LOL. (Aki Twitteren kívánja követni a tárgyalással kapcsolatos anyagokat, a #spectrial kulcsszóra keressen rá.)

A tárgyalás harmadik napján Peter Danowsky, az IFPI képviselője arra a logikára építette fel vádját, hogy egy illegális digitális letöltés mindenféleképpen anyagi veszteségnek írandó fel, függetlenül attól, ha a letöltő később úgy dönt, hogy megvásárolja az illető filmet, zeneszámot vagy programot - a torrentoldal adminisztrátoraira mindezekért globális terjesztési licenszdíjakat akarnak terhelni. Danowsky továbbá azt is vitatja, hogy az alperesek ne tudnák kifizetni a 13 millió dolláros kártérítést, ugyanis véleménye szerint hatalmas bűnszövetkezetről van szó, amelynek jelentős jövedelme van az oldal üzemeltetéséből. Peter Sunde erre azt felelte, nincsen tudomása arról, hogy jelentős jövedelme lenne, így vélhetően valaki meglopta őt. Ezek mellett mind a Sony, mind pedig az internetes kalózkodás elleni Svenska Antipiratbyrån szervezet képviselői azt állítják: az oldal kifigurázza a jogtulajdonosokat és a panaszosokat egyaránt.

Az alperesi védelem mindezekre azt állítja, a The Pirate Bay négy adminisztrátora nem felelős semmiért. Brokep és három társának ügyvédjei azt hangoztatták, hogy a letöltési statisztikák nem pontosak, tehát nem bizonyító értékűek, valamint attól, hogy valaki elhelyez egy .torrent fájlt egy oldalon, az nem jelenti egyértelműen azt, hogy megszerezhető a hozzá kapcsolódó, szerzői jog által védett anyag is, hiszen ha azt a letöltők nem osztják meg, akkor letölteni sem lehet. A szóbanforgó .torrent fájlok pedig nem csupán a The Pirate Bay oldalán lelhetők fel, hanem más oldalakon is, valamint a Google keresőjében is igen egyszerűen meg lehet őket találni. A tartalmakat tehát a felhasználók generálják, emiatt a négy fiatalnak nincs is a tartalmak felett kontrollja. Az is elhangzott, hogy a letöltések száma és a kárbecslés között nincsen egyértelműen kimutatható kapcsolat.

Az oldal rajongói között nagy derültséget keltett Per E Samuelsson ügyvéd "King Kong védelem"-ként elhíresült érvelése. Samuelsson ugyanis azt állítja: az EU 2000/31/EG direktívája szerint az információs szolgáltatások üzemeltetői nem felelősek a szolgáltatásukon át továbbított adatokért, csak akkor, ha maguk az üzemeltetők küldik el őket. A The Pirate Bay adminisztrátorai bizonyíthatóan nem tettek ilyet, felhasználóik viszont igen. A magánszemélyek ellen pedig csak akkor lehetne vádat emelni, ha bebizonyíthatnák a kapcsolatot elkövető és bűnsegéd között, a felperesnek tehát be kell bizonyítania, hogy Carl Lundström adminisztrátor és King Kong felhasználó kapcsolatban volt egymással - lehet, hogy King Kong éppen a kambodzsai dzsungelekben van, jegyezte meg Samuelsson.


A The Pirate Bay szimpatizánsai azonban nem teszik egyszerűvé a vádlottak életét. Jobb esetben a rajongók a svéd SVT televízió tárgyalási hangfelvételeit fordítják le a svédül nem értők számára vagy Twitteren számolnak be az eseményekről egyenesen a tárgyalóteremből. Ötmillióan töltötték le például a Steal This Film című dokumentumfilmet, amely a svéd torrentoldal adminisztrátorairól, illetve a jelenlegi perre való felkészülésükről szól. Szerdán azonban a magukat csak The New Generation-ként szignózó egyének megtörték az IFPI svéd weboldalát és üzenetet helyeztek el Håkan Roswall számára, amelyben arra szólítják fel, hogy ne hazudjon többet, az olvasókkal pedig azt tudatják: háborút indítanak a jogvédő szervezetek és a zeneipari szereplők ellen, a felelősöket pedig bojkottálni kell - vagy meg kell őket lincselni.

Peter Sunde ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy hiába zajlott eddig jól a tárgyalás, borzasztóan rossz fényt vet rájuk az, ha egyesek weboldalakat törnek és velük kapcsolatos üzeneteket hagynak rajtuk, így azt kéri, senki se "támogassa" őket ilyen módon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón